Yaz dizisi rahatlığında başlayan, romantik komedi diye yutturulan ama aslında muhafazakâr Grinin Elli Tonu olan diziler seyirciyi ama özellikle genç kadın seyirciyi tahrik etmek amacıyla erkek vücudunu kullanmayı sürdürmekte

Öpüşme Kabini ve  seksi yerli dizilerimiz

Netflix’in içerik baş sorumlusu Ted Sarandos, Vulture’a verdiği röportajda romantik komedi gençlik filmi olan Öpüşme Kabini’nin (The Kissing Booth) Amerika’da en çok izlenen yapımlardan olduğunu söylemişti. Netflix, izleyici sayısını çok nadir paylaştıği için bir veri yok ancak durumu IMDB ile karşılaştırmalı okuyunca Sarandos’un söylediğinin doğruluğu anlaşılıyor. Bu hafta işte bu filmin ikincisi yayınlandı ve bir kez daha En İyi 10 arasında yerini aldı.

TATLI FİLM

Eleştirmen notları ve site puanlamaları düşük olmasına rağmen izlenme ve popülerlik oranı çok yükseklerde olan bir film serisi bu. İzleyiciler arasındaki başarısının faktörlerinden en önemlisi orijinal romanın Wattpad’deki popülaritesi. Wattpad biliyorsunuz dünya genelindeki en büyük ve en popüler hikâye paylaşma, keşfetme ücretsiz platformu. Bu seri romanın yazarı Beth Reekles. Kendisi henüz 15 yaşındayken 2010 yılında Wattpad'de ‘Öpüşme Kabini'ni yayınlamış ve yaklaşık 20 milyon okumaya ulaşmıştı. Tatlı ve bir dereceye kadar türü açısından iyi yazılmış bir romandı. Netflix işte bu popüler romanı 2018’de filmleştirdi ve çok sevilince devamı geldi hatta üçüncü film için de anlaşma yapılmış durumda. The Kissing Booth 2 ilki kadar sevimli ve türünün hakkını veren bir film. Birincisinin bıraktığı yerden devam eden filmde imrendirici ilişkileri olan kankalar Elle ve Lee lisede son senelerinde iken, Noah üniversite için uzaklarda. Yeni dünya kurallarına uygun bu eski usul genç filmini izlemek bence çok keyifli. Tam anlamıyla 2020 yılının gençlik filmi. Üstelik pozitif ve akıllı mesajlar da içermekte. Sadece genç seyircinin değil, kafasını hafifletmek isteyen yetişkinler için de tatlı bir kaçamak filmi olabilir.

‘TUTKU VEREN’ GENÇ AKTÖRLER

Peki bu iyi bir film mi? Hem evet hem hayır. Ve neden bu kadar sevildi bu film? Çünkü Jacob Elordi (Noah) parlatılan ‘seksilik’ sembolü olarak resmedildi ve kızlar buna bayıldı. Bu sembolizm öyle tuttu ki bundan iki sene önce film Netflixlendiği ilk gün, oyuncu sadece bir gecede dünya çapında üne kavuştu. Gençlerin seksi ve sevimli erkek, ulaşılması zor ama elde edilebilir erkek simgelerinden Noah Centineo isminin başı çektiği bu ‘tutku veren genç aktörler’ arasında Jacob Elordi de yerini almış oldu. Filmin sevilmesindeki diğer önemli faktör ise Elle karakterinin her yönüyle fazlasıyla otantik olması. Delikanlı ne kadar zenginse kız o kadar fakir, delikanlı ne kadar uzunsa kız o kadar kısa, delikanlı ne kadar seksiyse kız o kadar alelade. Yani sosyal statü farkının ilişkilerde yarattığı romans gerilim hattı bir kez daha ana kumandada. Bu minvalde Noah ve Elle aşkının imkansıza yakın bir şeyi başarmış olması ve birlikte oldukları sahnelerin seyircide Twilight hissi yaratması, filmin başarısındaki en mühim etkenler.

GRİNİN ELLİ TONU YERLİ DİZİLER

Bizde yaz dizisi adı altında üretilen vasat ama bir o kadar popülerleşen dizilerin denklemi de bu anlattıklarıma benzemekte ama büyük kalite farklarıyla. Amerikan yapımlarında ana hat bu zıtlık kalıplarıyla ilerlese de hikâyedeki genç kızın karakteri çok büyük denge ile yaratılmakta. Kız mutlaka eğitimli, kitap okumayı çok seven, herkes gibi giyinmek istemeyen, fazlasıyla özgün, hayata karşı derin bakış açıları taşıyan, müzik zevki yerinde, genel kültürlü oluyor. Bizim yapımlarda o-t-a-n-t-i-k ve karakter sahibi bir genç kadın karakter bulmak imkansız. Okuma provasında gibi oyunculuklarla, tutarsız yazılmış senaryo sayfaları eşliğinde kendilerini aptal durumuna sokmaya devam ediyorlar. Yerli dizilerdeki genç kadın karakterlerle yaratılmak istenen sakar ama sevimli hallerin fakir edebiyatı eşliğinde yutturulmaya çalışılması güldürücü. Onların bu edebiyata sığmayan eğitimsizlikleri, hayata karşı cahillikleri, genel kültürsüzlükleri çok sinir bozucu. Yaz dizisi rahatlığında başlayan, romantik komedi diye yutturulan ama aslında muhafazakar Grinin Elli Tonu olan diziler seyirciyi ama özellikle genç kadın seyirciyi tahrik etmek amacıyla erkek vücudunu kullanmayı sürdürmekte. Muhafazakâr dedim çünkü kimse sevişmiyor herkes birbirine bakıp iç çekiyor sadece. Kiralık Aşk ve onun formülünün uygulandığı Erkenci Kuş dizilerindeki Barış Arduç ve Can Yaman benzer görevleri üstlenmişlerdi. Yaman şimdilerde Bay Yanlış dizisi ile vücut şovu yaparak hayatını devam ettirmekte ve gene başroldeki şapşik kadın karakter ona bakıp iç geçirmekte. Seyirciye ‘tutku veren aktörler’ kulvarına Kerem Bürsin de Sen Çal Kapımı dizisiyle katıldı. Diyalogların ve senaryonun yerlerde süründüğü bu dizide kendisi haklı olarak çok başarısız gözüküyor ama asıl başrolündeki Hande Erçel’in uzun zamandır gördüğüm en kötü oyunculuğu sergilediğini eklemeden de duramayacağım. Şöyle toparlayayım; ama asıl Netflix yapımları gençlerimizi zehirlemeye devam ediyor. Öyle olsun madem.