İçişleri Bakanı Soylu, orantısız güç kullandığı için soruşturma başlatılan 2 bin 594 jandarma ve polisin yalnızca 12’sine ceza verildiğini açıkladı. Baro Başkanı Geçilmez ise cezasızlık ve keyfiliğin artışına dikkat çekti.

Orantısız güce yine cezasızlık

Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polis ve jandarmaya yönelik cezasızlık uygulamasını itiraf etti. İçişleri Bakanı Soylu, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün polis ve jandarmanın görevini kötüye kullanmasına yönelik sorularını yanıtladı.

Bakan Soylu, görevini kötüye kullandığı, orantısız güç kullandığı, yasalara aykırı müdahalede bulunduğu için hakkında işlem yapılan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli sayısının 2 bin 594 personel olduğunu açıkladı. Ancak Soylu’nun açıklamasına göre 2 bin 594 personelin yalnızca 12’si hakkında ceza verildi. 36 personel hakkında yapılan soruşturmalar ise devam ediyor.

İŞKENCEDEN CEZA

Son beş yılda işkence ve kötü muamele nedeniyle 881 personel hakkında disiplin cezası uygulanırken 731 personel hakkındaki soruşturmalar ise sürüyor. Bülbül’ün sorularını yanıtlayan Soylu, şunları ifade etti: “Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevli Çarşı ve Mahalle Bekçileri hakkında son bir yılda şiddet olayları kapsamında 283 personel hakkında işlem yapılmıştır. Jandarma personeline yönelik son beş yılda işkence ve kötü muamele nedeni ile 108 başvuru yapılmış, başvurularına yönelik yapılan adli/idari soruşturma sonucunda 84 başvuru asılsız olarak sonuçlanmış, 2 başvuru sonucu kolluk kuvveti ceza almış, 22 başvurunun adli/idari soruşturması devam etmektedir.”

ANTALYA BAROSU BAŞKANI GEÇİLMEZ: KEYFİLİĞİ ARTIRIR

Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, İçişleri Bakanı Soylu’nun açıkladığı verileri ve kolluğa karşı işletilen cezasızlık politikasını BirGün’e değerlendirdi. Kolluk görevlilerinin uzun süredir sert müdahalelerde bulunduğu ve buna karşı cezalandırılmadığını ifade eden Geçilmez, “Bu iktidardan önce de böyleydi, şimdiki iktidara has değil” diyerek sorunun geçmişine vurgu yaptı.

Polis ve jandarmanın yurttaşlara uyguladığı şiddet nedeniyle çoğu kez cezalandırılmadığını aktaran Geçilmez, şunları söyledi: “Yine aynı şekilde devam ediyor. Şimdi çok daha güvenlik öncelikli bir siyasi tavır söz konusu olduğu için bu dönemde biraz daha artmış olabileceğini görüyoruz. Hukukçular olarak her zaman öncelikle hukukun işletilmesini istiyoruz. Bu tür cezasızlıkla sonuçlanan tahkikatları kabul etmiyoruz. Aksi takdirde vatandaşın hak arama hürriyeti kısıtlanmış oluyor. İster istemez güvenlik görevlilerinde keyfilik riski ortaya çıkıyor. Bu istatistiksel rakamlar da endişemizi artırıyor.”

***

ÖĞRENCİDEN KADINA ÇOK SAYIDA MÜDAHALE

Yurttaşlara yönelik polis ve jandarma müdahalesi uzun süredir devam ediyor. Boğaziçili öğrencilerden ‘Yaşamak istiyorum’ diyen kadınlara, hakları için sokağa çıkanlara, ‘Barınamıyoruz’ diyenlere kadar binlerce yurttaş, polis ve jandarmanın orantısız müdahalesiyle karşılaşıyor.

İfade özgürlüğüne yönelik müdahaleye ilişkin son aylarda yaşanan bazı olaylar şu şekilde:

►İstanbul’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmasına ilişkin düzenlenen eyleme polis müdahale etti. 47 kişiyi gözaltına alındı.
►AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine rektör atanan Melih Bulu ve Naci İnci’yi protesto etmek isteyen öğrencilere müdahale eden polis, çok sayıda öğrenciyi darp etti.
►Çayda kota ve kontenjan uygulamasının kaldırılmasını isteyen üreticilerin tepkisi büyürken Artvin Hopa’daki eyleme polis sert şekilde müdahale etti. En az 46 kişi darp edildi.
►Ankara’da İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu tarafından düzenlenen “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” eylemine davet açıklamasına polis müdahale etti.
►HDP’nin Bahçelievler ilçe binasına yapılan saldırıyla ilgili basın açıklaması sırasında çok sayıda kişi şiddet gördü.
►İstanbul Gaziosmanpaşa’da kendileri için yapılan yeni pazar yerine geçmek istemeyen ve ısrarla eski yerlerinde tezgâh açmak isteyen pazarcı esnafına müdahale eden polis biber gazı sıktı.
►Mersin’de Çukurova Holding’e bağlı Çimsetaş’ta çalışan işçiler toplu sözleşme koşullarını kabul etmeyerek çalışma şartlarında temel haklarının ihlal edilmesi nedeniyle direnişe başladı. İşçiler fabrikadan polis zoruyla çıkartıldı.
►Yakınlarının tedavisi ile tahliyesi için Meclis’ten Adalet Bakanlığı’na yürümek isteyen hasta ve infazı yakılan tutukluların ailelerine polis müdahale etti. Tutuklu yakınları darp edildi.
►Ankara Gar Katliamı’nın altıncı yıl dönümünde gerçekleştirilen anmada, ellerinde liste olduğunu, liste dışında alana geçişin olmadığını belirten polis, 22 kişiyi biber gazı ile müdahale ederek gözaltına aldı.
►Cemaat yurdunda yaşadığı baskılardan ve gelecek kaygısından dolayı yaşamına son veren 20 yaşındaki Enes Kara için Taksim’de toplanan öğrencilere polis müdahale etti, birçok kişi gözaltına alındı.