Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve İtalyan siyasetçi Matteo Salvini Avrupa genelinde yeni bir sağ popülist ittifak kurmaya çalışıyor. Perşembe günü Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir araya gelen liderler, "Hristiyan değerler üzerine kurulu Avrupa rönesansı" kurma sözü verdi.

Orban, Morawiecki ve Salvini, 'Avrupa rönesansı ittifakı' kurmaya çalışıyor

Avrupa’nın sağcı ve popülist liderleri, yeni bir ittifak kurmaya çalışıyor.

Perşembe günü Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir araya gelen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve İtalyan siyasetçi Matteo Salvini, yeni bir sağcı ittifak kurmak için harekete geçti.

Budapeşte’de bir araya gelerek basın açıklaması düzenleyen sağcı liderler, "Hristiyan değerler üzerine kurulu Avrupa rönesansı" başlatma sözü verdi.

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan liderler ayrıca Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki Covid-19 aşılarının dağıtımını tartışarak Avrupa Komisyonu'ndan alımları hızlandırması çağrısında bulundu.

Euronews Türkçe’nin aktardığı habere göre, Orban'ın başında olduğu Fidesz partisi Avupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan merkez sağ ittifakı Avrupa Halk Partisi'nden ‘hukukun üstünlüğü’ gibi iddialar nedeniyle ayrıldığını duyurmuştu.

Ayrılığın üzerine, yeni bir ittifak üzerinde çalışmalara başladıklarını duyuran sağcı liderler, mayıs ayında muhtemelen Varşova'da tekrar bir araya geleceklerini ama tam tarihin salgının durumuna göre ayarlanacağını bildirdi.

“İTTİFAKIN HEDEFİ AVRUPA'YI YENİDEN HARİKA YAPMAK”

Toplantı öncesinde konuşan İtalyan sağcı siyasetçi Salvini, ittifakın ana hedefinin 'orijinal değerlere' dönerek "Avrupa'yı yeniden harika yapmak" olduğunu iddia etti.

Avrupa parlamentosunda Salvini'nin Lig Partisi'nden 28, Polonyalo PiS'den 24 ve Orban’ın Fidesz'inden 12 milletvekili bulunuyor. Toplamda 64 sandalyesi olan parti liderleri şu an için grup kurma hedeflerinin olmadığını belirtiyor. Avrupa Parlamentosu’nda grup kurabilmek için en az 7 ülkeden 25 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.

Bu üç isim Fransız sağcı siyasetçi Marine Le Pen ile birlikte Avrupa'daki popülist sağın önde gelen figürleri arasında yer alıyor

Le Pen'in toplantıda olmaması merak uyandırsa da bunun nedeninin Fransız siyasetçinin iktidarda ya da koalisyonda olmaması olduğu düşünülüyor.

Le Pen 2017 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakibi Emmanuel Macron’a kaybederek cumhurbaşkanı olamamıştı.

RUSYA KONUSUNDA FİKİR AYRILIKLARI VAR

Liderler sık sık birlik ve beraberlik fotoğrafı verseler de Orban, Morawiecki ve Salvini'nin bazı konularda net fikir ayrılıkları var. Özellikle Rusya ile ilişkiler konusunun, ittifak içerisinde ilerde büyük sorunlara yol açabileceği belirtiliyor.

Polonya Başbakanı Moraviecki, ittifak içerisinde en büyük Rusya karşıtı olarak biliniyor. Orban ise Moskova ile ilişkilere daha sıcak bakıyor ve Salvini de bunu bir dereceye kadar destekliyor. Nitekim Orban AB'deki itirazlara rağmen Rus Covid-19 aşısı Sputnik V'den binlerce doz satın almıştı.

Yine birlik içerisindeki hareket serbestiyeti de ittifakta görüş ayrılığına neden olabilecek başlıklar arasında gösteriliyor. Salvini bu konuda daha korumacı bir tutum sergilerken batı Avrupa'ya çok göç veren orta Avrupa ülkeleri hareket serbestisine daha fazla önem atfediyor.