Ordu Çevre Derneği, alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı dolgu ve düzenleme projesine devam ettiğini bildirdi.

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararına uymuyor

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği kıyı dolgu ve düzenleme projesine açtıkları davada “yürütmeyi durdurma” kararı verilmesine rağmen belediyenin çalışmaları durdurmaması üzerine şikâyetçi olduklarını açıkladı.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmayı durdurmaması üzerine Ordu Valiliği’ne ve İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne dilekçe verildiği belirtildi.

ORÇEV’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“1. Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı OBB’ye de gitti. Ancak biz dernek olarak kendimiz de teslim ettik. Buna rağmen çalışmayı durdurmadılar. Hukuksuz olarak çalışmayı sürdürüyorlar. Bu nedenle Ordu Valiliği’ne ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne de çalışmanın durdurulması ve mahkeme kararına uyulmadığı için gereğinin yapılmasını talep ettik. Ayrıca mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına uymayan OBB hakkında mahkeme kararına uymadığı için suç duyurusunda bulunacağız.”

ORÇEV açıklamasında dilekçe hakkında da şu bilgileri verdi:

“Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan ‘Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu’ projesi için 1.Ordu İdare Mahkemesi’ne açmış olduğumuz ‘Yürütmeyi Durdurma ve ÇED iptal davası’nda 1.Ordu İdare Mahkemesi, ESAS NO 2019/456 kararla proje hakkında, ‘…2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca açıkça hukuka aykırı olan ve uygulaması halinde davacı açısından telafisi güç zararlara yol açılabileceği anlaşılan dava konusu işlemin teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulması, aynı zamanda 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere 21/01/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi’ denmektedir.

İlgili kararı dilekçe ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik ancak mahkeme kararına uyulmamakta ve Civil Irmağı kenarında Tayfur Gürsoy Parkı önünde kumsalda beton dökülerek tesis yapılmaktadır. Ayrıca proje içinde olan Melet Irmağı doğu yönünde mendirek ve balıkçı barınağı yapımı da devam etmektedir. Mendirek, yürütmenin durdurulması kararı verilen projede de bulunmaktadır. Yapılması durdurulmalıdır.

Mahkeme kararının uygulanması, uygulamayanlar hakkında işlem yapılmasını; hukuksal ve yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini ve yapılan incelemenin ve sonucunun bilgi edilme yasası gereği derneğimize bildirilmesini talep ediyoruz.”