Ordu Çevre Derneği, , Tayfur Gürsoy Parkı önünde kumsala yapılmak istenen kafenin adrese ihale biçiminde yapıldığını aktardı. Tüm kumsalların yok edildiği belirtilen açıklamada, "Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni mahkeme kararlarına ve yasalara uymaya davet ediyoruz" denildi.

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni yasalara ve mahkeme kararlarına uymaya çağırıyoruz

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Tayfur Gürsoy Parkı önünde kumsala yapılmak istenen kafenin adrese ihale biçiminde yapıldığını belirterek, “OBB yasalara ve mahkeme kararlarına uymuyor, keyfi davranıyor” açıklaması yaptı.

Tayfur Gürsoy Parkı’nda kumsalda çalışma olduğu yerde yapılan basın açıklamasına siyasi parti, sendika ve dernek temsilcileri de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptı. Gönül; "Ordu 2014 yılında büyükşehir (tam şehir) oldu. Büyükşehir olduktan bir yıl sonra Ordu Altınordu sahilleri doldurulmaya başlandı. Ordu’nun büyükşehir olmasından sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi sahillerimize “çökmeye” başladı. Bu tarihten itibaren Ordu şehir olduğundan bu yana böyle eziyet görmedi. 2015 yılında bir önceki belediye yönetimi (O da AKP’li) Ordu Altınordu rıhtımından başlayarak sahilimizi hukuksuz olarak doldurmaya başladı. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu almadığı için Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 85 bin TL ceza kesilmişti.” dedi.

"MAHKEME DOLGUNUN YASADIŞI OLDUNU ONAYLADI"

Gönül, açıklamasında OBB’ye açtıkları davalar hakkında da bilgi vererek, “Sahilin doldurulmasının yasalara aykırı olduğunu iddia ederek İdare Mahkemesine dava açtık. Mahkeme de dolgunun yasadışı olduğunu onayladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne açmış olduğumuz yedi dava bulunuyor. Yedi davanın hepsi de sahil dolgusuyla ilgili. Bu davaların üçünde nihai karar çıktı. İkisi lehimize sonuçlandı, birine yerel mahkeme lehimize karar verdi, üst mahkemede devam ediyor. Diğer davalar ise devam etmektedir. Rıhtım üzerinde yapılan tesisi için hukuksuz diyor. Tayfur Gürsoy Parkı’nda ise nihai karar çıktı. Bu kararda da kıyı kenar çizgisine ve şehir planlamasına aykırı denmektedir. Peki Ordu Büyükşehir Belediyesi bu kararlara uyuyor mu? Hayır. “Ben mahkeme kararlarını tanımam” diyor. İskele (rıhtım) ile Melet Irmağı arasındaki dolgu için açtığımız dava devam ediyor. 3 kez bilirkişi raporu lehimize çıktı. Dördüncü ek rapor da lehimize oldu" ifadelerini kullandı.

"Ordu Büyükşehir Belediyesi bu mahkemelere karşın Melet Irmağı ağzının doğu yönünde mendirek ve balıkçı barına yapıyor. Irmak ağzına balıkçı barınağı yapmak akla, bilime aykırı. Burası için de dava açtık" diyen Gönül, "Bitmedi; OBB, Melet Irmağı’nın doğu tarafından başlayıp Turnasuyu Irmağı’nın batısına kadar olan kumsal alanı doldurma projesi var. Bisiklet yolu, fuar ve eğlence alanı yapacakmış. Buraya da dava açtık. Ordu Büyükşehir Belediyesi bunlarla da yetinmiyor. Ordu’nun tüm sahillerini dolduracağım diyor. Fatsa’da da bir projesi var. Ona da Fatsalı arkadaşlar dava açtı" dedi.

"TÜM KUMSALLAR YOK EDİLİYOR"

Gönül, çeşitli projelerden de söz ederek, “Yetmedi; Perşembe’yi de dolduracağım, diyor. Efirli’de kumsala 10 metre genişliğinde yol projesi var. Yetmedi; Gülyalı’yı dolduracağım, diyor" diye konuştu.

"Tüm kumsallar yok ediliyor. Amaç nedir?" diye soran Gönül, şunları sıraladı:

1-Bir avuç inşaat firmalarına rant sağlamak isteniyor. Nasıl mı? İnşaat molozları buralara dökülecek.

2-İnşaat firmalarına yeni betonlaştırma projelerinde rant sağlamak.

3-Bu kadar dolgu da tabiki taş ocağı açılarak yapılacak.

Bu dolgular yapılırken kamu zararı yaratılıyor.” dedi.

Gönül, şöyle devam etti: “Civil Deresi’nin batı mahmuzunun olduğu, basın açıklamasını yaptığımız yere gelince; OBB burayı bir şirkete 600 bin TL’ye ihale etmiştir. İhaleyi alan şirket AKP İl yönetiminden Muhittin Konca mı? Ne amaçla ihale etmiştir? Mahmuzun doğu tarafını ise daha önceki projede olmamasına rağmen kanopark adı altında doldurdu. Üstelik de buraya açtığımız davanın Bilirkişi Heyeti raporu lehimize çıkmıştır. Bu mahmuzlar Bilirkişi Heyetinin raporuna aykırıdır."

"YASALARA UYUN" ÇAĞRISI

Gönül, OBB’yi yasalara ve mahkeme kararlarına uymaya çağırarak, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni mahkeme kararlarına ve yasalara uymaya davet ediyoruz. ORÇEV olarak OBB yasalara uymadığı ve mahkeme kararlarını uygulamadığı takdirde OBB’ye ve bu projelere onay veren yetkililer hakkında dava açacağımızı duyuruyoruz. Son kez sesleniyoruz: Buradaki çalışma sonlandırılmalı; Bilirkişi Heyeti raporlarına göre uygulama yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Bilirkişi Heyeti raporlarının lehimize iken ve mahkemenin devam etmesinden dolayı buralarda her hangi bir proje çalışması yapılamayacağını bir kez daha vurguluyoruz. OBB’yi keyfi uygulamalara son vermeye çağırıyoruz” dedi.