Ordinaryüs Prof. Güntürkün’den sanat müzesinde halka açık ders

Dünyaca ünlü beyin araştırmacısı bilim adamı Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün Bochum Sanat Müzesi’ndeki “öğrenme ve hafıza” konulu halka açık konferansı büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Bochum Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG), Entegrasyon İçin Birlik Forumu (Forum Gemeinsam für Integration - GEMİ), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), AWO ve Bochum Komünal Entegrasyon Merkezi (Kommunales Integrationanszentrum Bochum) tarafından düzenlenen konferansta, müzenin 250 kişilik salonu tamamen doldu.

Beyin araştırmaları alanında dünyanın en önde gelen bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün, konferansında 43 yıldan beri aralıksız devam ettirdiği araştırma sonuçlarına dayanarak, öğrenme ve hafıza konusunda ilginç açıklamalar yaptı. Güntürkün, çok zor bir konu olmasına rağmen anlaşılır bir dille bilgiler verdi, hafızayı anlatırken dinleyicileri hatırlama ve unutma mekanizmaları hakkında da aydınlattı.

“Avrupa Nobel Bilim Ödülü” olarak kabul edilen “2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü”nü (2020 ERC-Advanced Grant - European Research Commission) kazanmış olan Prof. Güntürkün, şerefine gerçekleştirilen konferansın selamlama konuşmalarını Bochum Belediyesi adına Sandra Hinzmann, AWO adına SPD Bochum Milletvekili Serdar Yüksel, GEMİ e.V. adına Dr. Ufuk Altun, DIDF adına Emre Çelik yaptılar. Konferansın sonunda Prof. Güntürkün’e ATYG Eş Başkanı Nevin Lutz tarafından yaptığı çalışmalardan dolayı bir “Teşekkür Belgesi” verildi.

ordinaryus-prof-gunturkun-den-sanat-muzesinde-halka-acik-ders-1117619-1.

Sunuculuğunu Yan Ugodnikov’un yaptığı konferansın ikinci bölümünde dinleyicilerin sorularını yanıtlayan ünlü bilim adamı, ATYG Eşbakanı Araştırmacı-Yazar Kemal Yalçın’ın kaleme aldığı ve kendi yaşam öyküsünü içeren “Yaşama Gücü” kitabı da imzaladı.

ATYG Eşbaşkanları Nevin Lutz ve Kemal Yalçın, gerçekleşmesinde büyük katkıda bulundukları konferansın ardından yaptıkları açıklamada, “Bu konferansız hazırlanmasında ve yüksek kalitede düzenlenmesinde GEMİ e.V. yöneticisi Betül Bozdağ, Bochum Belediyesi’nden Can Duman ve Sandra Hinzmann, DIDF Derneği’nden Haydar Demirkol da çok emek verdiler. Bochum Sanat Müzesi yönetici ve çalışanları da konferansın başarıyla gerçekleşmesi için her türlü yardımı ve desteği sundular. Başta Bochum Belediyesi olmak üzere emeği geçen, destek veren kişilere ve kurumlara çok teşekkür ederiz. Bundan sonra da birlikte güzel çalışmalar yapacağız. Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün Almanya’nın, Türkiye’nin ve dünyanın onurudur! Yoğun bilimsel çalışmalarından zaman ayırıp da böylesine güzel ve ilginç bir konferans verdiği için sevgili ve değerli Onur Güntürkün’e saygı, sevgi ve teşekkürlerimi sunuyoruz” dediler.

ordinaryus-prof-gunturkun-den-sanat-muzesinde-halka-acik-ders-1117620-1.

1958 yılında İzmir’de doğan ve dört yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalyeden yararlanarak sürdürmek zorunda kalan Prof. Dr. Onur Güntürkün, halen Bochum Ruhr Üniversitesi Psikoloji Fakültesi Biopsikoloji Kürsüsü Başkanı ve Berlin Alman Milli Bilimler Akademisi Psikoloji Bölümü Senatörü olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Dört yaşında terapi için Almanya’ya gelen Güntürkün, o dönemden beri burada yaşıyor.

Güntürken, 1975-1980 arası Bochum’daki Ruhr Üniversitesi’nde psikoloji tahsilini tamamlayıp 1984’te doktor unvanını aldı. Doktoradan hemen sonra Paris Üniversitesi ve San Diego Üniversitesi’nde çalıştı. 1988’de Konstanz Üniversitesi’nde bilimsel asistan oldu ve 1993’e kadar orada kaldı. 1992’de doçent oldu.

1993’te Ruhr Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’ne çağrıldı. 2006’da Alman Tabiat Bilgini Akademisi Leopoldina’ya üye oldu.

Güntürkün, 27 Kasım 2013 tarihinde Paris’te düzenlenen Expo 2020 adaylık sunumunda İzmir’i temsil eden kişilerden biri olmuştur.

1980 yılından beri insan beyninin yapısını, sağ ve sol beyin ayrımının oluşumunu, beynin temel işleyiş prensiplerini, öğrenmeyi, öğrenmenin yasalarını araştıran ve insan beyni alanında dünyanın en önde gelen on beyin araştırmacıları arasında yer alan Güntürkün’ün yaşam öyküsü, Araştırmacı – Yazar Kemal Yalçın tarafından kitaplaştırılmıştı.

ordinaryus-prof-gunturkun-den-sanat-muzesinde-halka-acik-ders-1117621-1.