Ordu’da ruhsatı olmamasına rağmen HES kurmak isteyen Balamir Enerji şirketine bölge halkı geçit vermedi. 2 gündür jandarma ve polis ablukası altında olan bölgeden yurttaşların direnişi sonucu iş makineleri çıkartıldı.

Ordu’da HES’e karşı direniş sonuç verdi: İş makineleri uzaklaştırıldı

Gökay BAŞCAN

Ordu’nun Korgan ilçesi Çamlı Mahallesi’nde yurttaşlar hidroelektrik santrala (HES) karşı direniyor. Ruhsatı dolmasına rağmen faaliyetlerine devam etmek Balamir Enerji adlı şirketin iş makineleri jandarma ve çevik kuvvet eşliğinde bölgeye geldi. Çevre mahallerden gelen yüzlerce kişi iş makinelerinin önünü keserek projeye izin vermeyeceğini belirtti. 2 gündür direnen bölge halkı iş makinelerini santralın kurulması planlanan dereden çıkarttı.

Şirketin ruhsat süresi dolduğu ve ayrıca projeye açılan davanın sürdüğü belirtildi. Dava kapsamında 12 Şubat’ta bölgede bilirkişi inlemesi yapılacak.

2 gündür şirkete karşı direndiklerini belirten bölge halkından Aytekin Yağmur, “Dün protestolarımız sonucu iş makineleri köyden ayrıldı. Dün tekrar kabalık asker ve çevik kuvvet ekipleriyle geldiler. Kolluk kuvvetlerinin yolları kesmesine rağmen çevre mahallerden gelen yüzlerce insanla birlikte iş makinelerinin çalışmasına izin vermedik” diye konuştu.

İNCELEMEYE KADAR ÇALIŞMA YAPILMAYACAK

Ordu Valisi ile görüşme yapıldığı aktaran Yağmur, “Açtığımız dava neticesinde 12 Şubat’ta bilirkişi incelemesi yapılacak. Vali bey ile yapılan görüşmede ayın 12’sine kadar çalışma yapılmayacağı belirtilmiş” dedi.

OLDUBİTTİYE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Korganlılara destek için bölgede bulunan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel BirGün’e konuştu.

Mahkeme sürecinin henüz tamamlanmadığını hatırlatan CHP’li Adıgüzel şu ifadeleri kullandı: “Firma oldu bittiye getirip, iş makinelerini güvenlik güçleri eşliğinde dereye indirdi. Tamamen hukuksuzdu. Dün de benzer bir girişime halkın karşı çıkması ile iş makineleri dereden çıkarılmıştı. Bugün çok sayıda jandarma ve polis eşliğinde iş makineleri tekrar dereye indi. Bölgeye gelen bütün yollar kesildi, köylülerin alana ulaşması engellendi. Buna rağmen 300'e aşkın köylü dereye ulaşmayı başardı. Yardım çağrıları üzerine alana intikal ettik. Vatandaş ile güvenlik güçleri karşı karşıyaydı.Önce askerin megafonu ile vatandaşlara konuşma yapıp sakinleştirdik. Sayın vali ile temas kurduk ve güvenlik güçleri ile halk nazik pozisyondan uzaklaştı. İş makineleri dereden çıkarıldı. Halk da mahalle merkezinde beklemeye devam ediyor.”