Ordulu doğaseverler, Ünye'nin Sahilköy Mahallesi'ndeki sahil ve kumsala yurttaşların giremediğini söyledi.

Ordulular sahile tel örgü çekilmesine tepki gösterdi: Halk, kendi topraklarında denize giremiyor

Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Sahilköy Mahallesi'ndeki sahil ve kumsala yurttaşlar giremiyor. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu üyeleri, Sahilköy sahilinde yaptıkları inceleme sonrasında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı kenar çizgisini ihlal eden yapıları yıktıkları yönündeki açıklamaların burada geçerli olmadığını belirttiler. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Kıyı Yasası’na göre usulsüzlük olduğunu ifade ederken, "Halk, kendi topraklarında denize giremiyor, piknik yapamıyor. Bu kabul edilemez. Dernek olarak Sahilköy halkının haklarını savunacağız" dedi.

Ordulu doğaseverler, Ünye'nin Sahilköy Mahallesi'ndeki sahil ve kumsala yurttaşların giremediğini, Büyükşehir Belediyesi'nin Kıyı Yasası'nı ihlal ederek suç işlediğini söylediler. Sahilköy sahil ve kumsalında Sahilköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Şensoy ile birlikte inceleme yapan ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve yönetim kurulu üyeleri Coşkun Özbucak ve Serdar Görnaz konuyu yargıya taşıyacaklarını vurguladılar.

"KAYDIRAKLI HAVUZ YAPILMIŞ"

İnceleme sonrası ANKA Haber Ajansı'na konuşan ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, bölgede Kıyı Yasası'na göre usulsüzlük olduğunu söylerken, "Kaydıraklı havuz yapılmış. Ordu Büyükşehir Belediyesi yasalara uymuyor. Kıyı kenar yasasına uygun olmayan yapılaşma var. Kumsal toprakla doldurularak aqua park alanı yapılmak suretiyle kamuya ait olan alan ticari işletmeye verilmiştir. Ayrıca kumsaldaki alanlara bungalov evler kişilere tahsis edilerek kıyı kenar çizgisi ihlal edilmiştir. Ordu Büyükşehir Belediyesi sahildeki, kaçak yapılar yıkılacak demesine rağmen sahiller kişilere tahsis edilmiştir" dedi.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Sahilköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Şensoy'un da ORÇEV üyesi olduğunu belirten Gönül, şöyle konuştu:

"Ekoloji ve çevre konusunda duyarlı bir muhtarımız. Halkının kullanması gereken kumsalı ve sahili korumak için çaba harcıyor. Halk, kendi topraklarında denize giremiyor, piknik yapamıyor. Bu kabul edilemez. Dernek olarak Sahilköy halkının haklarını savunacağız. Avukatlarımızla görüşüp gerekli yasal haklarımızı kullanacağız. Suç duyurusu da yapacağız. Ordu Büyükşehir Belediyesi 'kıyıları halka açıyoruz, kıyı kenar yasasını ihlal eden yapıları yıkıyoruz' diye açıklama yapıyor ama kumsalı ve piknik alanını ticarileştirerek halkın kullanımını engelliyor. Keyfiyete ve hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz. Üyemiz de olan muhtarımızın ve Sahilköy halkının haklarına sahip çıkacağız."

"KIYI VE SAHİLLER, SAHİLKÖY HALKINA KAPATILDI"

Sahilköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Şensoy da köy toprakları içinde olan sahil ve kumsala halkın giremediğini belirterek tepki gösterdi. Muhtar Şensoy, "Sahilköy kıyı ve sahilleri Sahilköy halkına kapatıldı. Sahilköy Muhtarlığı’na tahsis edilmiş olan Çınarsuyu Piknik ve Mesire Alanı, Ordu’nun büyükşehir kapsamına geçirilmesinden sonra muhtarlıktan alındı ve sonra özel kişiye ihale edilerek Sahilköy halkının sahile, kumsala ve denize ulaşımı engellendi. Alan, dikenli tel örgüyle çevrildi. Bununla da kalınmadı sözleşmelere ve mevzuata aykırı işlerden dolayı ihale birkaç defa yenilendi fakat yine aynı kişinin işletmesinde kaldı" dedi.

"HALKIN DENİZE ULAŞMA OLANAĞI KALMADI"

Yurttaşların, denize ulaşma imkanının kalmadığını belirten Şensoy, şöyle konuştu:

"Çınarsuyu (Sahilköy) bölgesindeki bu piknik alanı mevzuatın yani kıyı kenar çizgisi, İmar Yasası ve sahilleri düzenleyen yasalar hiç dikkate alınmadan yasa dışı işler ve tahribatlar yapılmakta doğal doku yok edilerek yapılaşmaya gidilmektedir. Halkın kıyıya ulaşabilmesi için geçiş bandı açılmasına yönelik dilekçemize Orman İşletme Müdürlüğü yanıt vermediği gibi yol da açılmadı. Halkın kumsala ve denize ulaşım olanağı kalmadı."

"BETONDAN HİLKAT GARİBESİ GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ YARATILIYOR"

Şensoy, deniz kenarında görüntü kirliğinin oluştuğunu ifade ederken, "Burada mevzuat gereği günübirlik kullanıma ancak cevap verebilen mevzuata rağmen, orman yok edilerek kalıcı konutlar (bungalov evler çok sayıda) inşa edilmekte, Aqua park adı altında denize sıfır çirkin yapılar ve çevresinde betondan hilkat garibesi görüntü kirliliği yaratılmaktadır. Tüm bunlar yapılırken buraları denetleme sorumluluğu olan Orman İşletme Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü ve büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri hiçbir işlem yapmamakta, bu suçlara seyirci kalmaktadırlar" diye konuştu.

"SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUM"

Şensoy, Valilik, belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine, "Acilen bu hukuksuz ve haksız, doğa suçlarına engel olmaya ve önüne geçmeye, sorumluluğa davet ediyorum. Her kim görevini yerine getirmiyorsa, hakkında kamuoyu önünde suç duyurusunda bulunuyor ve gereğin yapılmasını bekliyorum" diyerek çağrı yaptı.