İstanbul’da yasadışı organ ticareti yaptığı tespit edilen şebekeye operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan yabancı uyruklu 10 şüpheliden dördü tutuklandı.

Organ ticareti operasyonu: 4 tutuklama

İstanbul'da organ ticareti yapan yabancı uyruklu şüphelilere yönelik düzenlenen 2 operasyonda 10 kişi gözaltına alındı. Ürdün, Suriye ve Filistin uyruklu 8 şüphelinin ülkelerindeki maddi durumu kötü olan kişilerin böbreklerini satmaları için aracılık ettikleri ve bir kişiden 122 bin 500 dolar aldıkları öne sürüldü.

DHA'nın haberine göre; operasyon, İstanbul, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlileri, “Organ ve Doku Ticareti” konusunda yaptıkları çalışmada, bazı şüphelileri tespit etti. Şüphelilerin, İstanbul'da özel bir hastanede organ nakli yaptırdığı öğrenildi.

YOKSUL ARAPLARI HEDEF ALDILAR

Çalışmayı derinleştiren polis ekipleri, şüphelilerin Ürdün ve Filistin'de sosyal medya üzerinden organ nakli ilanı verdiklerini tespit etti. Arap ülkelerindeki maddi durumu kötü olan kişileri, organ nakli gereken zengin hastalarla buluşturan şüphelilerin, Türkiye’de VİP hizmet vaad ettiği öne sürüldü.

SAHTE BELGELER

Türkiye’de organ naklinin yakın akrabalık dışında, Valilik tarafından oluşturulan kurul izni olmadan yapılamayacak olması üzerine organ tacirlerinin, Filistin ve Ürdün konsolosluklarından alınmış gibi gösterdikleri sahte akrabalık belgeleri ile organ naklini gerçekleştirdikleri anlaşıldı.

OPERASYON DÜZENLENDİ

Çalışmaların ardından düzenlenen operasyonda, organ ticaretine aracılık yapan, Ürdün uyruklu H.A.Z, Filistin uyruklu A.Y.M.S, Suriye uyruklu A.M. ile diyaliz hastası Filistin uyruklu M.J.K. yakalandı. Şüphelilerin kaldığı otel odasındaki aramalarda ise suçtan elde edildiği değerlendirilen 21 bin 600 dolar, 10 bin lira, 1 kaşe ve çok sayıda sahte belge ele geçirildi.

Emniyete götürülen şüphelilerin yakalanmasından bir gün sonra düzenlenen ikinci operasyonda ise Filistin uyruklu H.Q.A., Ürdün uyruklu A.H, N.S, M.S.V. ile organ vericisi N.S.S. gözaltına alındı.

DÖRT TUTUKLAMA

Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye gönderildi. Mahkemeye sevk edilen H.B, H.A.Z, A.Y.M.S. ve A.M. tutuklanırken, diğer şüpheliler hakkında adli kontrol hükmü uygulandı.

122 BİN 500 DOLAR

Polisin çökerttiği organ çetesinin nakil yaptıracak kişilerin Türkiye'ye giriş, konaklama, hastanedeki tetkik ve test işlemlerine aracılık ettiği de belirlendi. Şebekenin organ nakli adı altında 122 bin 500 dolar aldığı öğrenildi.