Giresun’da ‘Ekolojik Pazar’ projesiyle çiftçiler organik tohumla üretim yapmanın önemini kavramış durumda

Organik tohum ‘canlandı’

Dünyada organik tohumların yüzde 90’nının yok olduğu ileri sürülürken Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinin Tamzara Mahallesi’ndeki çiftçiler organik tarım geleneklerini yaşatmaya çalışıyor.

Tohumların geçmişi günümüze, günümüzü geleceğe taşımak adına çok önemli olduğunu ifade eden Ziraat Teknikeri Yıldız Kaya, organik tarımın “Ekolojik Pazar” projesiyle daha da önem kazandığını söyledi.

‘Ürünlerimiz kıymetlendi’
Organik tarım konusunda yöredeki çiftçilere rehberlik eden Ziraat Teknikeri Yıldız Kaya, “Mahallemizdeki çiftçiler yüz yıllardır süre gelen organik tohumlarla tarım yapmaktaydı. Bu nedenle komşu il ve ilçelerde mahallemizde yetiştirilen ürünler daha çok tercih edilmekteydi. Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve Şebinkarahisar Belediyesi’nin Ekolojik Pazar Projesiyle bu ürünlerimizin daha da kıymetleneceği bizi mutlu etmektedir” dedi.

Pazarlama sorunu yaşanmayacak
Çiftçilerin sürdürdükleri geleneksel tohumlarıyla üretim yapmanın ne kadar önemli olduğunu daha da çok anlayacaklarını ifade eden Kaya, “Dünyada organik tohumların yüzde 90’ının genetiğinin bozulduğu ifade ediliyorken, Tamzara’daki çiftçilerin yüzyıllardır geçmişi olan tohumlarla üretim yapması daha da önem kazanıyor. Ekolojik Pazar Projesiyle de bu ürünlerin kıymetleneceği ve pazarlama sorununun bulunmayacağı görülüyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Şebinkarahisar’da geçen pazar açılışı yapılan ekolojik pazar halkın yoğun ilgisine neden olmuş durumda. “Turizm İle Yaşayan Tamzara” projesi kapsamında oluşturulan Tamzara Organik Pazar her pazar günü saat 10:00-18:00 arası açılıyor.

Pazar, mahalleye ve ilçeye turizm hareketliliği sağlarken ev yapımı ürünler de satışa çıkıyor.