İsveç için 2018 seçim yılı olacak.

Başbakan Stefan Lövfen önceki hafta, Parlamento’daki ilk parti liderleri toplantısının açılış konuşmasına “Bugün seçime 235 gün var” diyerek başladı. Eylül ayında yapılacak seçimlerle iktidardaki sol blok azınlık koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokratlar, tekrar iktidar olmak istiyor. Başbakan Lövfen’in parti liderleri açılış konuşması da bunu gösterdi. Liderler toplantısı İsveç Parlamentosu’nun bir çalışma şekli.

Parlamento’da temsil edilen partilerin liderleri, belli aralıkla bu toplantıyı bütün parlamenterlerin izleyici olarak katılımıyla gerçekleştiriyor. Toplantılarda ilk konuşma hakkı yedi dakikayla sınırlı olarak Başbakan’a veriliyor. Açılış konuşmalarının ardından liderler, gündeme göre de belirlenen şekilde istedikleri lideri veya ilgili bakanı, meclisin önünde yan yana duran iki kürsüden birine davet edip sorguya çeker gibi direkt soru yöneltiyor. Genellikle muhalefet kanadı, iktidarın temsilcilerine yaptıklarını, yapamadıklarını ve planlarını tek tek anlattırıyor. İsveç Parlamentosu’nun bu toplantılarının doğrudan demokrasiyi andıran bir tadı var.

Başbakan Löfven’in 2018 parti liderleri toplantısının açılışı oldukça iddialı oldu.

Löfven, önce kendi hükümeti döneminde atılan önemli adımları ve yaptıklarını sıraladı ve “Biz bunlarla bir şekilde emekliler için vergi indirimi sağladık” dedi. Ardından alkış alan şu cümleyi söyledi; “Emeklilerin vergilerle cezalandırılmaması gerekir, onlar onurlandırılmalı.” Başbakan’ın konuşmasının bundan sonraki bölümünü ise İsveç’teki organize suç örgütleri kapsadı. Böylece İsveç’in seçime kadar üzerinde konuşacağı konu da belirlenmiş oldu.

Geçen yıl 2017’de İsveç’te 300 silahlı saldırı oldu. Bu saldırılarda 40 kişi öldü. İsveç yeni yıla da yılbaşı gecesi bir göçmen bölgesinde çıkan büyük çapta bir silahlı çatışma haberleriyle girdi. Silahlı çeteler ve organize suç, İsveç için son dört yıl içinde sayısal oranlarda kendine katladı. Çetelerin silahlı çatışmaları, sokağa da yansıyor. Başkentin bazı bölgelerinde gündelik hayatların akışını da değiştiriyor.

Başbakan’dan sonra kürsüye gelen Muhafazakârların Lideri Ulf Kristersson’un konuşmasına, “Geçen sene İsveç’te 300 silahlı saldırı oldu” cümlesini tekrar edip iç çekerek başladı ve “Bu tanıma, tatsız bir şekilde alıştık” dedi. “El bombaları, mavi ışık personeli-polise ve hastanelerdeki sağlık görevlilerine saldırılar. Bir kriminolojik romanı okumuyorum size. Bu, İsveç 2018” diyen Ulf Kristersson, daha sonra suçu önlemeye karşı sağ bloğun önerilerini açıkladı. Çete üyelerine iki katı cezalar. Coğrafi sınırlama “Şehrin bu bölgelerinde bulabilirsin, bu bölgelerinde bulunamazsın” şeklinde. Daha fazla takip kamerası ve daha fazla polis.

Kristersson’un bu konuşmasından bir hafta sonra Sosyal Demokrat Parti’nin 2018 seçimi öncesi güvenlik programı açıklandı. Buna göre “Adalet örgütüne doğru araçlar verilecek. Suça karşı sıfır toleransın olduğu gösterilecek. Nöbetçi mahkemeler açılacak. Malmö’deki narkotik alışverişine karşı sıkılaştırılmış mücadele yapılacak. Kamu alanlarına daha fazla güvenlik kamerası yerleştirilecek.”

İsveç organize suçla nasıl mücadele edeceğini bulmaya çalışıyor. Seçime kadar konuşulacak konular; suç örgütleriyle mücadele, göçmenlerin entegrasyonu, vergiler ve kadına karşı cinsel tacizin önlenmesi olacak. Bu konu başlıklarında İsveçli seçmeni “Çözümü ben getiririm” diye inandıran lider, iktidarı dört yıl için eline alacak. İktidara giden yolun, toplum yararına doğru atılan adımlardan geçmesi, işte bu parlamenter sistemin gücü.