Yazar Orhan Kemal’in isminin evinin bulunduğu Cibali’deki tramvay durağına verilmesi için kampanya düzenlendi. Evinin de kütüphane yapılması öneriliyor.

Orhan Kemal durağı olsun

Tuğçe ÇINAR

Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Orhan Kemal’in ölümsüz eserlerinin bir bölümünü yazdığı ve kitaplarına konu olan Cibali Tütün Fabrikası’nın arkasında yer alan evininin yaşaması isteniyor. Aynı zamanda 1 Ocak’ta açılan Eminönü-Alibeyköy tramvay hattının Cibali durağına da yazarın isminin verilmesi için imza kampanyası yürütülüyor. Kampanyaya sosyal medya üzerinden Nazan Öncel, Gani Müjde, Ahmet Ümit gibi pek çok isim destek verdi.

Cibali sakinlerinden Gökhan Erten şu ana kadar İBB’den bir yanıt alamadıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “2018’den beri Mehmet Geyik ile birlikte Orhan Kemal’in Cibali’deki evini yaşatmak için mücadele veriyoruz. Şimdi de Cibali Durağı’na Orhan Kemal’in adının verilmesi için uğraşıyoruz. Belediye yetkililerine talebimizi ilettik.”

AİLESİ DESTEK VERİYOR

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü de konu ile ilgili “Semt sakinlerinin talebi doğrultusunda kurumlar, sanatçılar ve halkımızın da İBB’den böyle bir çağrısı oldu. Aile olarak bizler de bu öneriyi destekliyoruz. Şu ana kadar somut bir bilgi müzemize ulaşmadı” dedi. Orhan Kemal’in yaşadığı evin yıkılabileceğine yönelik 2019 yılında uyarılar yapıldığını hatırlatan Öğütçü, “Evin sahibi ile yaptığım görüşmede kendilerinin aile hatıralarının olduğu bu evi yıkıp aynısını yapacaklarını ve üzerine “Orhan Kemal burada oturdu” tabelasını koyacaklarını söylemişti. Her iki durumda da bir gelişme olmadı. Ev, bir çocuk kütüphanesi ya da çocukların sanat eğitimi alacağı bir atölye olarak düzenlenebilir” dedi.

SANATÇILARDAN ÇAĞRI

Sanatçı Nazan Öncel de sosyal medya hesabından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na çağrı yaparak şu paylaşımda bulundu: “Orhan Kemal’in Fatih/Cibali’de uzun yıllar oturduğu evin önündeki tramvay durağına “Cibali Orhan Kemal” adının verilmesi ve evinin müzeye dönüştürülmesi talebimiz beklentide. Halkın sanatçısı Orhan Kemal’e saygı, sevgi ve ivedilikle.”