JES tehdidi altında olan Seferihisar'ın Orhanlı köyünde mücadele eden yurttaşlar kazandı. İzmir 3. İdare Mahkemesi açılan ÇED Gerekli Değildir kararına karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Orhanlı'da JES'e karşı direnen köylüler kazandı

BİRGÜN EGE

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçesi sınırları içerisinde yer alan Orhanlı köyünde, Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş.’nin açmak istediği jeotermal enerji santrali, İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ormanları başta olmak üzere, bölgenin doğasını ve bu bölgede geçimini sağlayan insanları tehdit eden JES faaliyeti için yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Verilen ÇED Yönetmeliği kapsam dışı ve ÇED Gerekli Değildir kararlarının iptal edilmesi için 99 köylü bir araya gelerek avukatlar Şehrazat Mercan, Karya Mercan ve Cem Altıparmak ile dava açtı. İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, sondaj işlemlerinin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütülmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi.

orhanli-da-jes-e-karsi-direnen-koyluler-kazandi-893448-1.

Orhanlı Köyü Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği'nden yapılan açıklamada, "Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden, yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprakların kirletilme potansiyeli olduğu, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zararlarının tam olarak değerlendirilmediği vb. sonuçlara varıldığından dava konusu işlemlerde mahkeme heyeti hukuka aykırılık gördü. Orhanlı köyü sakinlerimiz ve çevre avukatlarımız ile birlikte yaşam alanlarımızı, zeytinimizi, tarımımızı, hayvanımızı, çocuklarımızın geleceğini korumak ve savunmak için çıktığımız bu yolda güzel ve destekleyici bir kararların alınması umudumuzu bir kez daha yeşertti" denildi.