Orman alanına konut yapılacak

BirGün/EGE

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Bayraklı ilçesinde tapuda orman olarak kayıtlı 375 hektarlık alanın, depremzedeler için kalıcı konut yapılmak üzere orman vasfının dışına çıkarılması için çalışma yapıldığını tespit ettiğini açıkladı.

TOKİ tarafından kalıcı konut yapılacak alanın, Yamanlar dağından başlayan ve yaklaşık bin 750 hektarlık su toplama havzasına sahip Laka Deresi Havzası içinde kaldığını belirten Kurul, sel felaketine dikkat çekti.

YENİ FELAKETLERE ZEMİN HAZIRLIYORLAR

İzmir’de 1995 yılında 65 yurttaşın hayatını kaybettiği sel felaketinde 58 kişinin Laka Deresi Havzası’ndan gelen sulara kapıldığını hatırlatan kurul açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Deprem gibi sel baskınının da önemli bir doğal afet olduğu göz ardı edilmemelidir. Ayrıca İzmir merkezinin yeşil alan ve orman bakımından sınırlı olanaklara sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Buna karşın; yoğun emek ve milyonlarca lira para harcanarak yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan değer ile İzmir için hayati bir önem kazanan bu orman arazisinin depremzedelerin konut ihtiyacının karşılanması gibi hassas bir gerekçeye sığınılarak yeni bir rant alanı yaratılmasına asla izin verilmemelidir. Sel felaketi de deprem gibi insanları ve yaşam alanlarını tehdit eden önemli bir doğa olayıdır. Bu alandaki erozyon kontrolü çalışmalarının sel önleyici fonksiyonu görmezden gelinerek izin verilecek yapılaşma ile bir felaketin yaralarını sarmaya çalışılırken bir başka felakete zemin hazırlanacaktır.”