Görevi tarımı ve ormanı korumak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, maden projeleriyle doğayı yok ediyor. 5 buçuk yılda 172 maden projesi için başvuran Bakanlığa hiç ÇED olumsuz kararı verilmedi.

Orman Bakanlığı maden şirketi gibi

Gökay BAŞCAN

Görev ve yetkilerinde tarım sektörünü geliştirmek, gıda üretimi güvenliği ile güvenirliliğini oluşturmak, ormanları korumak, çölleşme ve erozyonla mücadele olan Tarım ve Orman Bakanlığı doğayı yok etmekle meşgul. Ülkenin dört bir tarafında maden projeleri hayata geçiren Bakanlık; orman, mera ve tarım arazilerini korumak yerine iş makineleriyle doğayı katlediyor. Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri eliyle açılan, birçok baraj projesine hammadde sağlamayı planlıyor.

HER PROJEYE ONAY

Bakanlıklar doğayı yok etmekte dayanışma içerisinde. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 2016’nın Ağustos ayından bugüne 172 çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yapan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hiçbir projesi reddedilmedi. 76 maden ocağı projesine ÇED gerekli değildir kararı verilirken diğer birçok proje değerlendirme aşamasında.

TARİHİ KALINTILAR

Son olarak Burdur’un Kayış, Beşkavak ve Kayaaltı köyleri sınırları içerisinde Geçirimsiz Malzeme Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi açmak isteyen Tarım ve Orman bakanlığı DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’ne ÇED gerekli değildir kararı verildi. Projeye onay Burdur Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Genel Müdürlüğü’nün itirazlarına rağmen verildi. Bölgede Roma dönemine ait kalıntıların bulunduğu belirtilen görüşte şu ifadeler yer aldı: “…Dere yatağına doğru uzanan duvar kalıntısına rastlanıldığı, duvar kalıntısının çevresinde bölgede sık rastlanılan çağıl tümülüsü olarak adlandırılan mezar örneklerine benzer yığma taşlar görüldüğü, Roma dönemine ait olabileceği düşünülen blok taşlar, seramik ve pithos parçaları ile yapı duvar izlerine rastlandığı görülmüştür. Konunun Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca değerlendirilmesi gerektiği kanaatinin oluştuğu, konuyla ilgili Koruma Kurulu kararı çıkıncaya kadar herhangi bir işlemin yapılmaması gerekmektedir.”

TARIM VE ORMAN ALANI

Açık ocak işletmeciliği yönetimiyle çalıştırılacak ocak, Çevre Düzeni Planı’na göre orman, mera ve tarım alanları içerisinde yer alıyor. 961 bin 500 TL maliyetle açılacak maden ocağında 1 milyon 100 bin ton kaya malzemesi çıkarılacak.

Dolgu, su yapılarının çekirdek ve homojen gövde dolgusu ile geçirimsizlik amaçlı kaplama ve blanket yapılarının imalatında kullanılan doğal malzemedir.