Türkiye’de son beş günde 126 farklı yerde orman yangını çıktı. Bakan Pakdemirli, 119 yangının kontrol altına alındığını veya söndürüldüğünü açıkladı. 7 yangın ise sürüyor. Yangınlar sebebiyle 8 yurttaş yaşamını yitirdi.

Orman yangınlarında son durum: 7 yerde yangınlar sürüyor, 8 yurttaş yaşamını yitirdi

Türkiye'nin pek çok bölgesinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları beşinci günde de sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli devam eden yangınlarla ilgili bilgi verdi. Son beş günde 126 yangından 119'unun kontrol altına alındığını bildiren Pakdemirli, şu anda 7 yangının devam ettiğini aktardı.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Marmaris’te Şehit Görkem Hasdemir Beldibi Yangın Ekip Binası’nda yangınlarla ilgili son durumu paylaştı.

8 YANGIN DEVAM EDİYOR

Yangınlara ilişkin bilgi veren Pakdemirli, “28 Temmuz-1 Ağustos arası çıkan yangınların bilançosu olarak; 125 yangın çıkmıştı, 117 yangın ya tamamen söndürüldü ya kontrol altına alındı” dedi.

Pakdemirli, Muğla’da bugün 6 mahallenin boşaltıldığını da söyledi.

"SERZENİŞLER DUYUYORUM"

Pakdemirli, “Muğla'da vatandaşlarımızdan bazı serzenişler duyuyorum. Muğla'da 4 uçak, 1 İHA, 17 helikopter, 93 itfaiye, 55 ambulans, bin 457 personelle çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımız semalarda istediği sıklıkta o araçları göremeyebilir ama dediğim gibi 4 uçak ve 17 helikopterle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

'BİRİNCİ DERECEDE ASLINDA SORUMLULUK BELEDİYELERDEDİR'

Pakdemirli, yangın söndürme çalışmalarında belediyelerin katkılarının olduğunu belirterek, "Ancak ben belediyelerimize ister bizim partiden ister başka partilerden, siyasetten ayrı şu çağrıyı da yapıyorum. Hem devam eden yangınlarımızla ilgili hem de bunun bilançosu ile ilgili olarak da bir toplanıp, bundan sonrasında yerleşim yerlerinin korunması konusunda, belediyelere hem sorumluluklarının hatırlatılması hem de bunu daha iyiye nasıl taşımamız gerektiğini çalışıyor olmamız lazım. Benim son 5 günlük bilançoda gördüğüm, Orman teşkilatı yerleşim yerlerini korumaktan, birinci derecede aslında sorumluluk belediyelerdedir, ormanların yanmasına müsaade etmek zorunda kaldı. Ormanların yanması da sahayı daha da genişletti. Sahanın genişlemesi de yeni yeni yerleşim yerlerine maalesef zarar getirdi. Bu anlamda siyasetten ari bir çağrıdır. Onu da ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı.

SON DURUM PAYLAŞILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gece yarısı itibariyle yangınlardaki son durumu tablo halinde paylaştı.

Pakdemirli, Son beş günde 32 ilde 119 yangının kontrol altına alındığını belirtti, 3 ilde 7 yangının ise devam ettiğini aktardı.

Bakan’ın paylaştığı tablo şöyle:

orman-yanginlarinda-son-durum-8-yerde-yanginlar-suruyor-8-yurttas-yasamini-yitirdi-905208-1.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI: SABAHTAN BERİ FERYAT ETTİK

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Çökertme'deki yangına ilişkin son durumu sosyal medyadan "Sabahtan beri feryat ettik, hava desteği dedik, hepimiz söyledik çırpındık. Anlatamadık ya da anlaşılamadık. Gelin şimdi ziyaret edin bakalım ne hale gelmiş güzelim Çökertme" sözleriyle anlattı.

Tokat, saat 23:00 sıralarında yaptığı son paylaşımda ise, alevlerin mahalleyi sardığı anları aktardı.

Tokat, akşam saatlerinde ise, "Ne yazık ki tüm çabalarımıza rağmen Çökertme yanıyor. Saat oldu ne helikopter var ne uçak. Yol kapanıyor derhal Çökertme’yi terk edin" paylaşımını yapmıştı.

MİLAS'TA 6 MAHALLE TAHLİYE EDİLİYOR

Muğla'nın Milas ilçesinde, ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler, Çökertme, Bozalan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Mahalleler tahliye ediliyor.

MARMARİS'TEKİ ORMAN YANGINI, YERLEŞİM YERİNE KADAR ULAŞTI

Armutalan Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangın, Mezargediği mevkisindeki evlere sıçradı.

Bölgedeki evler boşaltıldı. Vatandaşlara da dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunuldu.

MARMARİS'TE 400 HANELİ MAHALLE TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI

Marmaris ilçe merkezindeki Armutalan Mahallesi'nin ormanlarla çevrili Sekine Evren, Sinan Mevki ile 438 sokak üzerindeki evler yangının 1 kilometre yaklaşmasıyla tedbir amaçlı tahliyeye başladı. Saat 17.30'dan itibaren polis ve zabıta megafonlarla, çevre camilerden ise evlerin tahliyesi için anonslar yapıldı. Lüks villa ve sitelerle çevrili 3 sokakta bulunan 400 hanenin bir kısmı uyarıları dikkate alarak tahliyelerini yaptı. Gerekli eşyalarını yanlarını alan mahalleli araçlarına binerek ilçe merkezine gitti. Bazı vatandaşlar da kadın ve çocukları ilçe merkezine göndererek kendileri beklemeye başladı.

BODRUM BELEDİYE BAŞKANI ARAS: CEHENNEMİ YAŞIYORUZ

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Cehennemi yaşıyoruz. Burada zaten karadan müdahale imkansız" ifadelerini kullandı.

ANTALYA: MANVGAT’TAKİ YANGIN DEVAM EDİYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4 gündür devam eden orman yangınlarına gün içinde havadan yoğun müdahale devam ediyor.

İlçedeki Ulualan mevkisinde kurulan Manavgat Yangın Yönetim Merkezi alanında, yangına müdahale etmek için hava araçları hazır bekletiliyor.

Pilotlar ve ekipleri, günün ağarmasıyla hava araçlarının başına geçerek gerekli bütün hazırlıkları tamamlıyor.

Alevleri söndürmek için su tankları, yangın bölgesine en yakın su kaynağı olan deniz, gölet, baraj ve havuzdan dolduruluyor.

Ardından uçak ve helikopterler gün içinde birçok iniş kalkış yaparak yangına müdahale ediyor.