Balıkesir’de orman içine kurulacak olan RES’lere tepki büyük. 4 köyü etkileyen ve toplamda 75 adet olan türbinlerin 2’si Çanakkale sınırlarında kalıyor. Halk mücadeleye hazırlanıyor

Ormanı yok edecek proje

DEMET SARGIN

Yeni RES (Rüzgar enerji santralı) projesi bu kez Balıkesir’in Havran ve Edremit ilçesindeki ormanlık alanları hedef aldı. Polat Enerji tarafından yapılan 75 adet santral içeren ‘Duygu RES’ projesi için ön lisans verildi bile. Projeden Edremit’in Yaşyer ve Hacıarslanlar Köyü ile Havran’ın Fazlıca ve Tarlabaşı Köyü etkilenecek. RES’lerden ikisi ise Çanakkale sınırları içinde kalıyor.

Yüzlerce ağaç kesilebilir
Projede ne kadar ağaç kesileceğine ilişkin net bilgi olmasa da santral sayısı ve açılacak yollar ağaç kıyımının boyutlarına ilişkin ipucu veriyor.

Kestane, kayın, köknar, kızılçam ağaçlarıyla kaplı orman çok sayıda yaban hayvanının da yaşam alanı. Maden ocaklarının etkisiyle zeytinden yeterli verimi alamayan köylü, ormandan topladıkları mantarla da geçimine katkı sağlıyor.

Zeytin ağaçları tehdit altında
Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) sözcüsü Kubilay Öztürk bir tehlikeye dikkat çekti: “RES’ler yarasaları bölgeden uzaklaştırıyor. Yarasalar yok olursa, onların besin kaynağı zeytin sinekleri kontrolsüz artar. Bu da zeytin verimi ve rekoltesini düşürür. Bu zararlıyla başka doğal mücadele şekli yok. Havadan ilaçlama yapılsa bu durumda arı ve böceklerin ölmesi, su kaynaklarının kirlenmesine yol açılacak.”

Kubilay Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce yapılan Havran Barajı nedeniyle, bölgedeki yarasa popülasyonunun önemli kısmının kaçırıldığı da dikkate alınırsa, şimdi RES’lerin neden bölgeye girememesi gerektiği iyi anlaşılır. Biz Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvurarak projenin durdurulmasını istedik.

***

Edremit halkı toplantıda buluşuyor
EDÇEP Sözcüsü, Edremit halkının konuyu tartışmak ve mücadele yolları aramak için 20 Ekim saat 13.30’da Edremit Belediye Meclis Salonu’nda bir araya geleceklerini duyurdu. Etkinlikte, İzmir Karaburun’daki RES’lerin etkisini Hüsnü Dilli, sağlık boyutunu Prof. Dr. Ali Osman Karababa, orman ekosistemine ve kuş yollarına etkisini ise Orman Mühendisi Hasan Basri Avcı anlatacak.