Ormanlar tehdit altında

HABER MERKEZİ

TBMM Genel Kurulu’na gelmesi beklenen ‘orman alanlarında yapılacak düzenlemelerin’ yer aldığı tasarı, ülkede orman varlığı için tehdit boyutunda. CHP’li Gürer “her yer betonlaşacak” diyor.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Örneğin ‘bozuk orman’ sorunlu ve algı yanılmasına neden olabilecek bir kavramdır. Bozuk orman alanı ifadesinde yer alan ormanlar, gerçekte doğal olarak bu halde olan ve biyolojik çeşitliliğin daha fazla olduğu alanlardır. Mantar ve tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi her ne kadar doğalsa da bunun ‘bozuk orman’ tabir edilen alanlarda yapılacak olması, bu alanların özelleştirileceği kuşkusunu doğurmaktadır. Aynı zamanda orman alanlarında betonlaşmanın da önü açılacaktır” dedi.

Ömer Fethi Gürer; ‘bozuk orman” denilerek orman içinde tıbbi aromatik bitki yetiştirilecek olmasının sakıncalarına da değindi. Bu şekilde ormanda doğal olarak yetişmeyen bitkilerin ekosisteme getirilmesi sonucunda bir çok hastalığın beraberinde getirilmesine neden olunabileceğini ifade eden Gürer, ekosisteme yabancı türlerin getirilmesinin ekolojik açıdan sakıncalı bir durum olduğuna dikkat çekti.

Gürer, tasarıda yer alan ve odun dışı ürünleri işleyen tesislerin orman içinde kurulmasının getirebileceği olumsuzluklara da değindi. Gürer, “Bu tesisler kolaylıkla başka alanlarda kurulabilir. Kamu yararı ve zorunluluk olmayan bir tesisi orman içinde kurmanın, orman alanının daraltılması, ormanın ekosistemini de sorunlu kılacağı açıktır” diye konuştu.