Ormanlar turizme feda
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye, orman alanlarını her geçen yıl biraz daha fazla kaybederken Kültür ve Turizm Bakanlığı, orman alanı statüsündeki onlarca taşınmazın tahsisi için ilan açtı. Resmi Gazete’de, “Kamu Taşınmazlarının Duyurusu” başlığıyla yayımlanan ilana göre, yedisi Antalya’da, dördü Mersin’de, dördü Ordu’da ve üçü Muğla’da olmak üzere orman statüsündeki toplam 28 adet taşınmazın yerli ya da yabancı yatırımcılara tahsisi için harekete geçildi.


BEŞ YILDIZLI OTEL İNŞA EDİLECEK

Tahsis duyurusu yapılan bazı taşınmazlar ve taşınmazlar üzerine inşa edilecek tesis türleri ise ilanda şöyle sıralandı:

Antalya Alanya Mahmutlar Mahallesi: Golf tesisi + Beş yıldızlı otel veya tatil köyü
Antalya Serik Belek Mahallesi: Beş yıldızlı otel
Antalya Manavgat: Günübirlik kamp alanı
İzmir Çeşme Alaçatı: Dört ya da beş yıldızlı otel
Mersin Silifke Cumhuriyet Mahallesi: Dört ya da beş yıldızlı otel

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, taşınmazlara talip olan girişimciler, tekliflerini 19 Ağustos’a kadar bakanlığa iletebilecek. Bakanlık, “Mali açıdan en uygun” olduğunu düşündüğü teklifte karar kılacak.

PARÇA PARÇA YOK EDİLİYOR

AKP iktidarları döneminde hemen her yıl on binlerce hektar orman alanı ormancılık dışı faaliyetlere açıldı. Yalnızca 2021 yılında 47 bin hektar orman alanının amacı dışında kullanımına izin verildi. AKP döneminde 144 bin hektar alan ağaçlandırılırken aynı dönemde 178 bin hektar alan, “2/B” ile orman dışına çıkarıldı. 2002-2021 döneminde ormancılık dışı amaçlarla yapılan orman tahsisi miktarı 484 bin hektara ulaştı.