Dünya Ormancılık Günü kapsamında açıklama yapan TMMOB İzmir ve İzmir Yaşam Alanları, ormanların korunması çağrısında bulundu.

Ormanları koruma için çağrı

BİRGÜN EGE

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Yaşam Alanları (İYA) 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında açıklama yaptı. TMMOB İKK tarafından yapılan açıklamada, insanlığın yaşam kalitesini sınırlayan tüm bu olumsuzlukların olanca hızıyla sürerken diğer yanda ise ormanların, meraların, korunan alanların, milli park alanların, zeytinliklerin; açık alan maden işletmeciliği, HES, RES, sanayi tesisi, konut vb. yapılara heba edildiği ifade edildi.

Türkiye’nin büyük bir bölümünün kurak ve yarı kurak bir iklim tipine sahip coğrafyada yer aldığı belirtilen açıklamada, “1956 yılından 2002 yılına kadar 15, son 19 yılda da 28 olmak üzere orman kanunu 43 kez değiştirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Çeşme Turizm Projesi” adı altında bir çalışma yürütülmektedir. Sadece mesleki açıdan değerlendirdiğimizde bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yürürlükteki yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi; kamu yararı taşımayan aksine çevre kirliliği ve doğa tahribatına neden olacak bir projedir. İzmir için ‘Kanal İstanbul’ projesi niteliğindeki bu rant projesi hayata geçirilmemelidir” denildi.

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin sonrasında Bayraklı’da gerçek ihtiyacın yaklaşık üç katından fazla bir alanın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile orman statüsü dışına çıkarıldığı vurgulanan açıklamada şunlar dile getirildi: “1995 yılında meydana gelen sel felaketinde 58 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği bu havzada İZSU’nun da katkılarıyla dönemin Orman idaresi tarafında erozyon kontrolü tedbiri alınarak yeni bir felaket önlenmiş ancak, bu alanın orman dışına çıkarılarak yapılaşmaya açılması ile adeta bir başka felakete davetiye çıkarılmıştır. Bu karara ilişkin TMMOB olarak dava süreci başlatılmış olup hukuki süreç devam etmesine rağmen hukuki süreç hiçe sayılarak yapılaşma hızla devam ettirilmektedir.”

İzmir Yaşam Alanları (İYA) tarafından yapılan açıklamada, “Hayat için vazgeçilmez olan toprağın oluşumu ve korunmasında, erozyonun önlenmesinde, iklim krizi ile mücadelede, biyoçeşitliliğin devamlılığının, temiz hava ve su ihtiyaçlarımızın sağlanmasında ormanlarımız önemli bir ihtiyacı karşılamakta. 2017-2021 döneminde toplam 13,5 bin orman yangını çıkmış, 189,4 bin hektar orman ekosistemi zarar görmüştür. Yalnızca 2021 yılında çoğunluğu Akdeniz Bölgesi’nde çıkan 2 bin 800 yangında zarar gören orman ve maki ekosistemi genişliği ise tam 139,5 bin hektardır. Yalnızca 2021 yılında devlet ormanı sayılan 14 bin hektar alan hukuksal olarak orman sayılmamıştır. Ormanlarımızın, kıyılarımızın, tüm canlıların doğal yaşam alanlarının etkili bir biçimde korunması ve yönetilmesi bir yana, hızlı bir biçimde yok olmasına neden olacak bu düzenlemeler iptal edilmelidir” ifadeleri kullanıldı.