Örnek Olay

Şilede batan gemiyi kurtarmaya gidenler kurtulamamışlar. Onları kurtarmaya gidecek ilk ekibin kaptanı tutanak tutmuş. “bu hava şartlarında kurtarma yapılamaz” diye. Diğer ekibi “işten atarız haa” deyip yollamışlar “kurtarmaya”. Bot kayalıklara çarpıyor içindeki kurtarma ekibi kayboluyor. Cemil Kaptan belli ki yılların tecrübesi ile kayalıklara kadar ulaşıyor, tutunuyor hayata. Üç dalga sürecek bir umutla. Üçüncü dalga geldiğinde umutları da alıp gidiyor.

Ders 1 Ajitasyon yaptırma

Bunu gündeme getiren bir gazeteci var misal. Ne yapacaksın? Olur mu olur. Herkes senin gibi bir meslek büyüğü değil ki her olanın içinde iktidarın kendinden menkul hikmetini arasın. “Sorumlular kim” falan diye sormaya kalkar münasebetsizler. Bir de ajitasyon yaparlar “vay adam öldü” falan diye. Orada “işten atarız ha” diyen etkili ve yetkilidir mağdur olan. Ölüp giden Cemil Kaptan, personel Turgay ve iki çocuk babası personel Mehmet, balıkçı Mümin teferruat, olmadı yetkilinin mağduriyetine yol açan ayrıntıdır en çok. Korkutmayalım bu ayrıntıları şimdi, yarın öbür gün ölüme yollamakta zorlanırız değil mi?.

Ders 2 Mağdura Odaklan

Yetkilinin mağduriyetine odaklan. Hah! Onu oraya atayanlar, ve dahi atayanları oraya atayanlar ve en tepede muhteşem Receb var zaar. Harfine kurban olduğum. En kötü ihtimalle “orada olanı bilemeyiz” dersin olur biter. Karasu Barajında elektrik direğini onarmak için deniz bisikleti ile gönderilen taşeron işçilerine de ne olduğunu bilemeyiz. Yani ölene kadar olmuş olanlardan işçiler suçlu olabilirler değil mi ya? Biraz ezber bozalım. Hadi radikal olalım. İleri demokrasi dediğin her durumda cansiperane savunulmasıdır hikmeti kendinden menkul iktidarların ve dahi iktidarcıkların yapıp ettiklerinin. Zira onlardır asıl mağdurlar. İşçinin karşısındaki amir ve patron, öğrencinin, ağzı burnu polis tarafından kırılan kadın karşısında polis, Kürtler karşısında panzer ve biber gazı(“mülke zarar vermek ve eşyayı ittirip kaktırmak şiddettir”), dizi karşısında RTÜK, yerli yabancı sivil toplum kuruluşları karşısında dünyanın bütün devletleri, gecekondu sakini karşısında Ağaoğlu, İzmir’de nükleer ve kimyasal zehirler karşısında valilik, sağlık müdürlüğü, atom kurumu ne bileyim nükleer santral, Birgün karşısında, Erdoğan’ın harfleri, işkence mağduru karşısında devlet. Çok açık. Çoook net!

Ders 3 Fikir Hürriyetini Savun

Bir de iyi bir tefsir yeteneğini hiçbir şeyle değişilmemeli fikir hürriyetinin daha da ilerlemesi noktasında ileri demokrasimizde. Biri sayın başbakan ve önemli zevatın dedikleri ve yapıp ettiklerinin tam olarak nasıl düşünülmesi gerektiğini diğerlerine söylemeli. İkinci bir yazıyla nasıl yorumlanıp yazılması gerektiği de bildirilebilir kimilerine. Bu hizmeti şimdilik ben görüyorum, sen heves etme. Bir de sanki dengi gibi başbakana ve hükümete akıl öğreten, o aklı öğrenmeyince hırçınlaşan zevat var. Kılım onlara. İtirazın yerli yerinde olanı, eleştirinin aklı başında bulunanı var. Hâlbuki öyle mi onlar? Bizim meslek böyledir. Senelerce kalemi ile hayatını kazananlar var aralarında maalesef. Başbakanlık danışmanlığından, “güzellikle” sıçranmalı medya mahallesine.

Ders 4 Boncukları Say!

Gerçi, örnek olaylar üzerinden gidersek, o işçilerin ölüme kadar gittikleri süreçte olanı biteni ayrıntısı ile öğrenme, sorumluları bulma ve bu durumdan kamuoyunu haberdar etme gibi faaliyetleri de içeren bir meslek varmış diyorlar. Tüm bu olan bitenler karşısında, iktidarın karşısında asgari bir şüphe taşıyıp, soru soran insanlar varmış. Bu insanlara gazeteci, mesleklerine ise gazetecilik denirmiş. Hatta kimileri hapis falan yatarmış faaliyetleri “terörizm” ile ilişkili olduğundan. Yüz verme bunlara. Ama zaten insanlar dedik değil mi? Eğer içinde varsa insanlıktan bir parça, biber gazı yüzünden ölen insanların olduğu bir ülkede şuh kahkahalarla “biber gazı kimyasal silah mı ehü ehü ehü” diye espri yap. Emin ol izleyici o an yükselme hırsının cisimleşmiş hali olduğundan emin olacaktır. Senin içindeki son parça da varsa eğer ölecektir. Bir de “utanma! Arlanma!” Amman bunlara dikkat.

Neyse adamım, sen eşelenmeye devam et iktidarın icraatlarının arasında, bulduğun boncukları da bana getir. Sayar sayar oynarız.