Orta direk son nefesini de verdi

EKONOMİ SERVİSİ

Dünya genelinde 30 yıldır büyüyen orta gelirli sayısı, pandemiyle birlikte ilk kez azaldı. Pew Research’ün Dünya Bankası verilerinden gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre dünya ekonomisinin orta gelirlileri 2020 yılında 1990’lı yıllardan bu yana ilk kez küçüldü. Yaklaşık 150 milyon insan gelir basamaklarında geriledi. Raporda sosyoekonomik basamaklarda yaşanan en büyük gerilemenin Hindistan’ın da etkisiyle gelişmekte olan ülkelerden oluşan Güney Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde görüldüğü vurgulanıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonominin 2024 yılına gelindiğinde pandemi öncesi tahminlerden yüzde 3 daha küçük olacağını, bunun en önemli nedeninin ise gelişmekte olan ülkelerde desteklerin daha küçük olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Araştırmaya göre pandemi öncesi tahminlerden en fazla sapma yaşanan ve orta sınıfın en büyük darbeyi aldığı ülke yüzde 32’lik bir erime ile Hindistan.


Orta gelirliler yoksullaşıyor

Dünya’da yer alan habere göre ekonomik kriz tüm dünyada insanların hem yaşam standartlarını hem de geleceğe ilişkin beklentilerini düşürerek 90 milyon kişinin orta gelir grubundan düşük gelir grubu ve yoksulluğa itilmesine neden oldu. Yüksek gelir grubundan da 62 milyon insan sosyoekonomik basamaklarda geriledi. Pew Research çalışmalarında bahsedilen orta gelirli iki alt basamakta toplanıyor, günlük 10,01-20 dolar geliri olan “orta gelir” grubu ve günlük 20,01 ila 50 dolar geliri olan “üst orta gelir” grubu.

Brookings Enstitüsü ise bu tanıma biraz daha geniş bir aralık biçiyor: 10 ila 100 dolar. Pew Research verilerine göre dünya nüfusunun üçte biri, yaklaşık 2,5 milyar insan gelir piramidinin orta gelir grubunda yer alıyor. 2 ila 10 dolar arası günlük kazançla yaşayan düşük gelir grubuna mensup dünya nüfusu ise pandemi yılı 2020’de 21 milyon artışla 3 milyar 965 milyona yükseldi. Yoksulluk sınırının altında yaşayan ve günde 2 dolardan az kazanca sahip dünya nüfusu ise pandemide 131 milyon artışla 803 milyona ulaştı.

Öte yandan Bloomberg, konuya ilişkin haberinde Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Tayland’dan giderek fakirleşen bireylerle de konuşarak, geliri eriyenlerin büyük çoğunluğunun bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki duruma dikkat çekiyor. Ford’un “artık otomobil alacak orta sınıf olmaması” nedeniyle Brezilya’dan çekilmesi, bir Hint mühendisin on yıl boyunca tasarruf yaptığı halde pandemide işini kaybettiği için 6 bin dolarlık bir aracı alamaması, etin ana vatanı olarak bilinen Latin Amerika’da Brezilyalıların artık böbrek, dil ve ciğer yemesi ve et tüketimi hızla azalırken, tavuk ve özellikle yumurta tüketiminin hızla artması ve dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca insan için ev sahibi olmanın bir hayale dönüşmesi bu orta sınıf erimesinin insani boyutunu ortaya koyan örneklerden sadece birkaçı.