Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası”na dair detayları açıkladı. Nebati, "Yüzde 10 peşinat, 15 yıla kadar vade ile 0,69’dan başlayan oranlarla kredi desteği sağlanacak" dedi.

“Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası” projesinin detayları belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası"na ilişkin detayları, ortak basın toplantısıyla duyurdu.

Bakan Nebati, adı 'Yeni Evim' olarak belirlenen projeyle ilgili "Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacaktır" bilgisini verdi.

Kampanya kapsamında İstanbul 1. bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller 3. bölge olarak belirlendi. Sağlanacak finansman ise İstanbulda en çok 5 milyon lira, 2. Bölge illerinde en çok 3 milyon lira, 3. Bölge illerinde en çok 2 milyon lira olacak. Bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan, konut üretme taahhüdü veren müteahhitlere Hazine destekli KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansman imkanı sunulacak.

İlk 3 yıl aylık taksitlerin bir kısmını geri ödeme şartıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. İlk 3 sene için taksit tutarları aşağıya çekilmiş olacak.

Kampanyadan yararlanacak kişilerin ise halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

"ALINAN KONUTLAR 5 YIL BOYUNCA SATILAMAYACAK"

Nebati'nin açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde:

"İstanbul ve 2. bölgelerdeki illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. Bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacaktır. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır.

Programımız kapsamında vatandaşlarımız 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecektir: Birincisi, tamamlanmış konutlar. İkincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar. Üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar. İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, program kapsamında finansman imkânı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacaktır.

İNŞAAT TEMELİ ATILMADAN KONUT KREDİSİ KULLANILABİLECEK

Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır. Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekecektir. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânı oluşacaktır.

Bu kapsamda, bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve programa dâhil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitlerimiz için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkânı da sunacağız. Program kapsamında diğer önemli bir hedefimiz de konut arzının dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde artırılmasıdır. Böylece, konut fiyatlarında ortaya çıkan dönemsel hızlı yükselişleri de orta vadede en az seviyeye indirmektir. Bakanlığımız tarafından gayrimenkul sektörüne yönelik mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verileri kullanılarak analiz ve değerlendirme çalışmaları detaylı şekilde yürütülmektedir.

Ayrıca, enflasyonla mücadele kapsamında, haksız fiyat artışı gerçekleştirenler özelinde de tespitler yapılmakta ve ilgili birimlerle paylaşım sağlanmaktadır.

Gayrimenkul sektörüne yönelik fiyat artışları takip edilerek arz-talep dengesini olumsuz etkileyen kişiler ve bu kişilere aracılık edenler özelinde değerlendirmelere itinalı bir şekilde devam edilecektir. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır.

"ORTA GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZIN GELİR SAHİBİ OLMASINI KOLAYLAŞTIRIYORUZ"

İki şeye dikkat etmemiz lazım: Birincisi, biz orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın gelir sahibi olmasını kolaylaştırıyoruz. İkincisi, Türkiye’deki konut üretim arzında bir iyileştirme yapılması için de KGF paketimiz var.

Bu imkanlardan faydalanacak vatandaşlar ve üreticiler içinde, ‘Ben nasıl fırsat yakalarım’ anlayışıyla değil, gerçekten ihtiyacı olanların konut sahibi olabildiği ve üretimde zorluk çeken üreticilerin rahat şekilde finansmana ulaşıp Türkiye’nin konut ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bir kampanya bu. Bunun içinde kim yanlış iş yaparsa, fırsatçılık yaparsa, onların tespit edilmesi bizim için çok önemli.

Fiyatların şu anda hangi seviyede olduğunun raporları elimizde. Rayiç bedelleri de bizde. Bu özverili bir kampanya, lütfen bundan ihtiyacı olanlar faydalansın. Yaptırımlarla ilgili, Gelir İdaresi Başkanlığı’mız ve Vergi Denetim Kurulu’muz, Risk Analiz Merkezi’mizle beraber Maliye kesimimiz çok ciddi bir şekilde yaptırımların en ağır uygulanacağı bir süreci takip ediyorlar. SPK’mız anı şekilde şirketlerin takibini yapıyor. Çok sıkı şekilde denetime devam edeceğiz.

1 MİLYON LİRALIK KREDİ İÇİN ÖDEMELER

Bugün 1,20 faiz ile 1 milyon liralık bir kredi kullanıldığında vatandaşımız 13 bin 587 lira aylık taksitle konut sahibi olabilir. Bizim bu sistemde 0,69’la ilk 3 yılda vatandaşımız ilk yıl 4 bin 410 liralık bir taksit ödeyecek. Yıllık 52 bin 922 liralık bir ödeme oluşuyor. Aylık gelirini 15 bin lira olarak varsaydığımızda, hane halkı gelirinin yüzde 30’uyla konut sahibi oluyor.

İkinci yıl bunu 5 bin 400 liraya çıkarıyoruz. Bu taksitle de hane halkı gelirinin yüzde 30’u buraya gidiyor. Üçüncü yılda bir miktar daha artıyor 6 bin 480 lira. Bu ne demek? Kirada olan vatandaşımız, ilk 3 yılda konut sahibi oluncaya kadar tüm yükünü biz almış oluyoruz.

Dördüncü yılda 10 bin 315 liralık takside çıkıyor. Burada da hane gelirinin yüzde 39’u civarında ödeme yapmaya başlıyor. Son 8 yılda 12 bin 697 liraya çıkarılarak tüm ödeme miktarı 1 milyon 909 bin 570 liraya gelmiş oluyor. 1,20 ile bir ev almaya kalkanın ödediği miktar 2 milyon 445 bin lira.

"BİRİNCİ BÖLGE İÇİN AZAMİ GELİR 80 BİN LİRA"

Birinci bölgede azami geliri 80 bin lira olan, ikinci bölgede azami geliri 65 bin lira olan ve üçüncü bölgede azami geliri 45 bin lira olanların faydalanabileceği bir kampanya bu.

Bu kampanya içinde kooperatif üyeleri, hisseli konut tapusu sahipliği, miras yoluyla yüzde 50’nin üzerinde tapu sahipliği, bağış yoluyla tapu sahipliği olanlar kapsam dışı. Evi olanlar kapsam dışında. Aile içinde ev olmaması lazım. Bir diğer şartımız da 5 yıl içinde konutun satılmaması"