İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sadece ağır hasarlı olan binalardaki yurttaşlara konut sağlanacağını kendilerine ilettiğini söyledi.

Orta hasarlı binalara sadece iyileştirme tavsiye edildi

BERKAY SAĞOL

İzmir'de gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki depremden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde oluşturulan kriz merkezinde bugün depremle ilgili son kez basın toplantısı düzenledi.

Evi yıkılan herkese bir çatı kurmanın öncelikleri olduğunu belirten Soyer, “Hava soğumaya başladı hem battaniye hem uyku tulumu dağıtımı yapılıyor. Bu anlamda yine dış alanlarda tuvalet duş çamaşırhane gibi tedbirler aldık. İBB aş evi çalışmasını düzenli olarak sürdürüyor. Halkımızın daynışması olağanüstü güçlenerek devam ediyor. Düzenlenen 'Bir Kira Bir Yuva' kampayasında yardımlar 48 saat içinde 20 milyonu aştı. Kira desteği veren kişi sayısı 2 bin 113 toplam destek 20,075 milyon paylaşılan ev sayısı bin 109 oldu. Halkın Bakkalı'nda da destek 17 milyonu aştı. Şu ana kadar 37 milyon üzerinde destek verilmiş oldu” dedi.

Orta hasarlı binalardaki yurttaşların durumuyla ilgili bilgi veren Soyer, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece ağır hasarlı olan binalardaki yurttaşlara konut sağlanacağını, orta hasarlı binalarda evleri olan yurttaşların ise güçlendirmeyle evlerine geri döneceğini söyledi. Bize yasal mevzuatta orta hasarlı binaların teknik güçlendirmeyle iyileştirmesinin mümkün olduğu söylendi. Ancak biz İBB olarak depremden olumsuz etkilenen her yurttaşımıza desteğimize sunmak için başlattığımız kampanyaları genişleterek devam ettireceğiz. Tamamlanan 36 bin binayla ilgili önümüzdeki hafta tüm bölgeyi içeren çalışma sonlandırılacak. Yurttaşlar hasar tespit sonucuna itiraz edince ikinci bir kez kontrol yapılıyor. Kategorisi bu kontrolden sonra kesinleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

3 BİN 920 BİNA ACİL YIKILACAK

3 bin 920 binanın ağır hasarlı olduğunu ve acil olarak yıkılacağı bilgisini veren Soyer, “Konutlarla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 23,5 hissesine sahip olduğu Hilton'un 380 odası için Ata Holding ile müzakereyi tamamladık. Aynı şekilde Uzundere'de kentsel dönüşüm kapsamında hazır olan 224 daireyi aynı şekilde açacağımı bildirmiştim. Bunun 56 tanesinin elektrik ve tadilat işleri bitti. Yine depremzedelerimiz için hazır hale geldi. Gaziemir eski semt garajındaki alanı hazırlayacağımızı ifade etmiştim. Evini kullandırmak isteyen 109 vatandaşımızın da evlerini ekledikten sonra bunu da dahil edeceğiz. Tamamlandığında yaklaşık 3 bin konuta yakın bir kaynağı bu ana kadar yaratmış oluyoruz” diye konuştu.

Yerel yönetim reformunun gerçekleşmesinin önemini vurgulayan Soyer, “Yaşadığımız bu acı bize bazı şeyleri tekrar hatırlattı, kutuplaştırıcı söylemler yerle bir oldu. Bu afet bir kez daha birbirimize ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Biliyorum ki afetten sora bu hissiyat unutulmaz. İzmir için Türkiye için el birliğiyle beraber yaşarız. Yaşadığımız son 6 gün içinde tam da böyle davrandık. Bu krizi en güzel şekilde yönetmeyi amaçladık. Yerel yönetimlerin görevi sadece kaldırım yapmaktan, çöp toplamaktan ibaret değildir. Bunun böyle olduğunu bu felaket gösterdi. Her devletin güçlü yerel yönetimlere ihtiyacı var. İzmir depremi Türkiye'nin yerel yönetim reformunu gerçekleştirmek için bir uyarıdır. Bu uyarı TBMM tarafından ivedikle değerlendirilmelidir” dedi.

“YEREL YÖNETİM REFORMU ŞART”

Bayraklı dışındaki diğer metropol ilçelerde de hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Soyer, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturan 930 teknik insanının bir araya geldiği ekiple çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar Bornova'da yaklaşık yüzde 20 oranında, Karşıyaka'a ise yüzde 15 civarında tamamlandı. İzmirin metropollerinde de bu çalışma devam edecek. Sadece kentsel dönüşümle ilgili yasal düzenleme değil, yeni bir yerel yönetim mevzuatına ihtiyaç var. Bu deprem bize gösterdiki yerel yönetimle merkezi hükümet arasındaki iş birliğinin çok daha başka bir perspektiften görünmesi lazım. Riskli bina ile ilgili yapılacak olan tespit yetkisinin yerel yönetimlere aktarılması gerekiyor. Hem kentsel dönüşümde hem de binaların mevzuata uygunluğunun denetlenebilmesi bakımından hızlı hareket edilmesi lazım. Sadece kentsel dönüşümde değil imar ve ruhsatla ilgili de mevzuatın değişmesi lazım. Yerel yönetimler değil aynı zamanda meslek odalarının ve STK'ların da bu yetkilendirmede görev alması gerekiyor” dedi.

Son olarak Devlet Bahçeli'nin “Enkaz altında kalan CHP belediyeciliğidir” sözlerine Soyer şu şekilde yanıt verdi: “Bu felaket bile bizleri birbirimize yakınlaştıramıyorsa ben söyleyebilecek bir şey bulamıyorum.”