Taner Timur AKP kongresini şöyle değerlendirdi:

“AKP Kongresi beklendiği gibi, bir tiyatro olarak başladı ve bir ‘orta oyunu’ şeklinde bitti. Sonunda herkes hayattaki rolünü değil de, oyundaki rolünü oynadı ve en başarısız aktör de Binali Yıldırım oldu. Eline verilen metni bile doğru dürüst okuyamadı. Kendisi için özel bir metin bile hazırlanmamış, Erdoğan’ın konuşmalarından parçalar bir araya getirilmişti. Bunlara kendi kattığı tek cümle de ‘Sayın Cumhurbaşkanım, sevdan sevdamız davanız davamız, yolunuz yolumuzdur’ demek oldu. Kendisinden beklenen de buydu.

Davutoğlu ise hiç konuşmasa daha iyi ederdi. Kilit cümlesi şu oldu: ‘Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak arzu ettiğim bir şey değildi. Bunun sizin vicdanınızda da rahatsızlığa neden olduğunun farkındayım.’ Eğer iyi bir aktör olsaydı, tam da o sırada gözlerinden bir iki damla yaş akıtırdı. Yapamadı ve alkış da alamadı.

“Allah”la başlayan ve “Var mısınız?” diye biten davetiyeleri ise salonda pek karşılık bulmadı. Göründüğü kadarıyla vicdanlarda hiç de ‘rahatsızlık’ yoktu. Davutoğlu kıldırdığı namazın kendi siyasi irtihali için olduğunun farkında görünmeyen bir imam havasındaydı. Bu kongre sadece bir AKP kongresi değildi, aynı zamanda 2016’da Türkiye’de siyasetin nasıl yapıldığının resmiydi. Bu hali ile de ‘tarihi’ idi.”