Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve MHP’li Ortaca Belediyesi tarafından peyzaj çalışması kapsamında Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Dalyan Kanalı kayalarla dolduruluyor. Bölge halkı yapılan çalışmaya tepki gösterdi.

Ortaca'da özel çevre koruma bölgesi yok ediliyor

BİRGÜN EGE

Muğla’nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'ndeki Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Dalyan Kanalı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve MHP’li Ortaca Belediyesi tarafından peyzaj çalışması kapsamında yapılan dolgu çalışması bölge halkının tepkilerine neden oldu. Bölge halkı doğa katliamı olduğunu söylerken konu hakkında CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan açıklama gerçekleştirdi. Tezcan, “Dünyanın gözbebeği, labirent görünümlü sazlıklarıyla ünlü, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Dalyan Kanalı kıyısındaki sazlıkların üzeri şu anda kaya dolgu ile kapatılmaktadır. Kıyıdan yaklaşık 3 metre içeriye kayaların doldurulduğunu gözlemledik. Bu yapılan sözde peyzaj çalışması Dalyan Kanalı’nda doğa katliamı demektir” dedi.

Belediyenin yurttaşlara ayrıntılı bilgi vermediğini söyleyen Tezcan, “Kanala kaya dolgu yapılacağı bilgisi verilmemiştir. Bunun yanı sıra siyasi parti temsilcileri ile bir görüş alışverişinde bulunulmamıştır. Meclis üyelerimize ise ‘Dalyan’da Örnek mahalle ve Meydan düzenlemesi’ çalışması yapacağız şeklinde kısır bir bilgi verilmiştir. Yapılan çalışmalar meydan düzenlemesi değil kanala dolgu yapılarak doğa katliamıdır. Dalyan kanalının sazlık ve çamur olduğu düşünülürse dökülen kaya dolgunun ne miktarda olacağı da belli değildir” diye konuştu.

DALYAN’IN DOĞAL GÜZELLİĞİNİ BOZMAYIN

Tezcan şunları ifade etti: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Ortaca Belediyesi’nin ‘Meydan düzenlemesi ve peyzaj’ adı altında yangından mal kaçırırcasına başlattıkları Dalyan’daki doğa katliamına son verilmesini istiyoruz. Dalyan’daki çalışmanın 4 etap olacağı ifade ediliyor. Birinci etap kaya dolgu ise diğer üç etabı düşünmek dahi istemiyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu projeyi acilen durdurmasını ve gözden geçirmesini, başta Muğla Valiliği olmak üzere, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nü göreve davet ediyoruz. Peyzaj adı altında Dalyan’ın doğal güzelliğini bozmayın.”