Ortadoğu’dan çekilmez ancak etkinliğini azaltır

JOE Biden’ın seçilmesiyle birlikte yanıt bekleyen sorulardan bir tanesi ABD’nin Ortadoğu’daki politikalarının akıbetinin ne olacağı… Bölgede tansiyon yükselirken Biden’ın Obama’nın politikalarını sürdüreceği yönünde görüş hâkim. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Soli Özel’e göre, ABD tam anlamıyla Ortadoğu’ndan çekilmez ancak varlığını azaltacak. Özel, “Biden’ın dış politikadaki önceliği ABD’nin müttefikleriyle ilişkisini onarmak, ülkesinin liderlik vasfını ve çok taraflı kurumlara bağlılığını yitirmediğini göstermek olacaktır. Tam anlamıyla çekilmesi söz konusu olmasa bile son otuz yıla damgasını vuran Ortadoğu’daki müdahaleciliğinden uzaklaşacaktır” dedi.


BİDEN DERSİNİ ALMIŞ BİRİ

Soli Özel, yeni dönemde Washington’ın İran ile nükleer anlaşmaya dönmek isteyeceği görüşünde. Özel, “Ancak İran bölge siyasetini değiştirmediği takdirde Cumhuriyetçilerden bu konuda sert bir muhalefet görecektir” dedi ve ekledi: “ABD’nin saldırıya uğramadığı takdirde Afganistan veya Irak savaşları benzeri bir müdahalecilik dürtüsü içinde olacağını sanmıyorum. Ülke kamuoyunun böyle bir arzusu ya da bu tür bir politikaya desteği yok. Biden’in kendisi de Bush dönemi savaşlarının yarattığı hasardan gerekli dersleri çıkarmış bir siyasetçi. Selefinin çıktığı Paris İklim Anlaşması’na da geri dönebilir.”

IRKÇI SÖYLEMDEN ARINDIRIR

Özel, Trump ile şekillen “göçmen politikası”nın değişip değişmeyiceği konusunda temkinli olmak gerektiğini söyledi. Soli Özel, “Göçmen politikası, Trump dönemindeki haşinliğinden ve ırkçı söylemden arındırılacaktır” ifadesini kullandı ve ekledi: “Ancak ABD göçmen politikasında bir reforma gidilmesi de gerekecektir. Bunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu mutabakatı sağlayabilir mi? Göreceğiz.”

ANKARA’NIN ADIM ATMASI GEREK

Peki ya Ankara ve Washington’n ilişkileri? S-400 yaptırımları kapıda mı? Özel, şöyle yanıtladı: “Biden yönetimi, Rusya konusunda Trump döneminden daha sert bir politika izleyebilir. Bu durumda zaten sorun yaratan S-400’lerin satın alınmasının üstüne Türkiye’den Moskova ile daha mesafeli bir ilişki kurmasını da isteyebilir. Çözüm için öncelikle sanırım Türkiye’nin bir adım atması gerekecektir.”