Ortak aday fikrine açık olduklarını aktaran HDP Grup Başkanvekili Beştaş, tek adam rejiminden kurtulmak için asgari müştereklerde buluşulması gerektiğini söyledi.

Ortak aday fikrine açığız

Sercan MERİÇ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, seçimlerde nasıl bir yol haritası izleyeceklerini, kapatma davasını ve eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarını BirGün TV’ye değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için tek adayın mümkün olduğunu ancak bunun için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Beştaş, Türkiye'nin tek adam rejiminden kurtulması ve demokratik bir rejim tahkim etmenin yolunun asgari müştereklerde buluşmaktan geçtiğini ifade etti.


ŞEFFAF GÖRÜŞME ŞART

Demirtaş’ın “Önce iğneyi kendimize batırmadan, önümüze gelene çuvaldızı batırmanın kimseye bir yararı yok” ifadelerini değerlendiren Beştaş, “Bunu yapıyoruz. Bize karşı bütün muhalefet blokunun olumsuz tutumuna rağmen şeffaf görüşme olması gerektiğini, bunu değerlendireceğimizi ve ortak aday fikrine kendimizi hiçbir zaman kapatmadığımızı ifade ediyoruz. Sürekli muhalefetle diyaloğa hazır olduğumuzu deklare ediyoruz. Gidip hiçbir partiye ya da diğer işte bileşenlere ‘Hadi biz de geliyoruz’ demeyeceğiz. Bizim dışımızda belirlenecek bir adaya evet dememizin de beklenmemesi gerekiyor. Ortak aday etrafında birleşmemiz için kesinlikle güçlü bir iletişim, tartışma ve asgari çıtada buluşma şartlarının oluşması gerekiyor. Bütün bu çabalara rağmen bir ortaklaşma olamazsa, kendi adayımıza karar veririz” dedi.

Ülkenin ekonomik, toplumsal, siyasal her alanda çok ciddi bir geçiş sürecinde olduğunu söyleyen Beştaş, Cumhur İttifakı’nın yarattığı şiddet ikliminin sonuçlarının sağlıkçılara, avukatlara, kadınlara yönelik saldırılarda görüldüğünü kaydetti.

İktidar sözcülerinin hakikatle bağlarını koparmış durumda olduklarını vurgulayan Beştaş, “Önümüzde bir seçim var ve bu kritik tablo en başta oraya yansıyacak. Muhalefet olarak hepimiz farklı vesilelerle, farklı cümlelerle de olsa ‘Yönetemiyorsunuz, gidiyorsunuz’ şeklinde cümleler sarf ediyoruz. Gidecekler de gönderecek olan biziz. Muhalefet güçleri gönderecek, kendiliğinden gitmezler. Önceki gün Erdoğan ilk defa ‘kaybedecek çok şeyimiz var’ dedi. Gerçekten de kaybedecek çok şeyleri var” dedi.

ALTERNATİFLER HAZIR

HDP hakkında açılan ve devam eden kapatma davasıyla ilgili de konuşan Beştaş, şunları kaydetti: “Siyasetin talimatıyla açılan bir dava bu. Çok güçlü ve köklü bir gelenekten geliyoruz. İlk kapatma davasıyla yüz yüze değiliz. Her seferinde güçlenilerek bu işin içinden çıkıldı. Tabii ki yol haritamız var. HDP'nin kapatılması kesinlikle bu kapatma davasını açtıranlara yaramayacak. Sadece B, C planımız yok. Çok sayıda harften oluşan planlarımız var. Seçenekleri oluşturduğumuzu çok net ve kesin bir dilde ifade edebilirim.

GÜÇLENİYORUZ

Her geçen gün güçlendiklerini ifade eden Beştaş, son olarak şunları söyledi: “Şu anda yüzde 15 bandındayız. Hafif bir rahatlama halinde bizim yüzde 20’yi yakalamamız sürpriz olmaz. Bizim temel hedefimiz de yüzde 20’dir. Tarih döndü ve bizim için koydukları barajı şimdi kendileri için indirdiler. Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı biliyorsunuz yüzde 10 bandını yakalayamıyor. 7 Haziran'dan sonra hiçbir zaman yüzde 10’un altına zaten düşmedik. Bugün düne göre daha güçlüyüz.”