Millet İttifakı üyesi CHP ve İYİ Parti, ortak aday krizini çözdü. Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun sorunları çözdüğü ve aday konusunda anlaştıkları bildirildi.

Ortak aday için uzlaşma
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Millet İttifakı’nda 2 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek liderler buluşması öncesinde son pürüzleri giderdi. CHP, DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti genel başkanlarının ardından İYİ Parti de Meral Akşener’e aday belirleme konusunda tam yetki verdi. Aday belirleme konusunda aralarında çeşitli anlaşmazlıklar olduğu bildirilen Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener de bir araya gelerek sorunları görüştü.


Cumhurbaşkanı adayı belirleme konusunda kriz yaşayan İYİ Parti ile CHP’de genel başkanlar bir görüşme gerçekleştirdi. CHP kurmaylarının adaylık konusunda kurduğu cümlelerden rahatsızlık duyduğu bilinen Akşener'in, Kılıçdaroğlu ile bu konuyu görüştüğü ifade edildi. Yaklaşık iki saat süren görüşmede, iki liderin ortak aday konusunda mutabakata vardığı, Akşener’in masada belirlenecek adayı onaylama kararı aldığı kaydedildi.

Görüşmede, CHP kurmayları tarafından Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik destekleyici mesajların da gündeme geldiği bildirildi. Akşener’in daha önce yaptığı, “CHP'de Sayın Bülent Kuşoğlu'nun Sayın Hande Fırat'a verdiği bir beyanat var. Bu masanın Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için kurulmuş olduğunu betimleyen ve onun aday olmadığı takdirde masanın dağılacağını söyleyen bir şey. Bir tekzip görmedi bu” açıklamasına karşılık Kılıçdaroğlu’nun bu sözler sarf edilmeden önce haberinin olmadığını ilettiği öne sürüldü. İki liderin, genişleyen Millet İttifakı’nın çalışmalarının başarısında hemfikir olduğu ve seçimleri kazanma adına önemli bir şanslarının bulunduğunun vurgulandığı da kaydedildi. Toplantıda ayrıca alt komisyonlar tarafından sürdürülen çalışmaların ittifak üyesi diğer genel başkanların da onaylaması durumunda “hızlandırılması”nın kararlaştırıldığı aktarıldı.

İSİM TELAFFUZU EV SAHİBİNDEN BEKLENİYOR

Deprem konulu 12’nci Millet İttifakı liderler buluşmasını Saadet Partisi ev sahipliğinde gerçekleştiren altı parti, sıranın başa dönmesi ve aday toplantısını CHP’de yapması gerekirken yeniden Saadet Partisi’nde toplanma kararı aldı. Bu kararın adaylık tartışmalarıyla ilgili olduğu kaydedildi. Edinilen bilgiye göre, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, adaylık konusuna girilmesi durumunda, ev sahibi sıfatıyla masanın ortay adayı olarak isim telaffuz edecek. Daha sonra sırasıyla söz alacak liderler, ortak adaya karşı görüşlerini dile getirecek. Bu konuda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en son söz alacağı ve görüşlerini dile getireceği ifade edildi.

Daha önce depremin etkilerinin hissedilmeye devam edilmesi ve yeni ölüm haberleri nedeniyle aday belirleme toplantısını bir hafta daha ertelemeyi tartışan Millet İttifakı, özellikle iktidar cephesinden gelen “Seçim ertelenmeyecek” açıklamalarının ardından adayı bir an önce belirleme kararı aldı. Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda aday konusunun kesinlikle ele alınacağı bildirildi.