İsveç siyasi hayatı bir kadın politikacıya daha liderlik koltuğunu hazırlıyor. İsveç eski başbakanı Fredrik Reinfeldt’in, 2014 Eylül’ünde genel seçimi kaybettiği gece istifa etmesiyle boşalan Muhafazakâr Parti’nin liderliğine, Anna Kinberg Batra, oturmaya hazırlanıyor. 1970 doğumlu Batra, ekonomist. Üniversite eğitiminden sonra yabancı diller ve siyaset bilmi alanlarında da eğitim alan Batra, bu yıllarda merkez sağda aktif olarak siyasi hayatına başlıyor.

Muhafazakâr Parti’nin gençlik kollarındaki siyasi koşuşturmacısı onun hayatını tamimiyle dolduruyor. Bir dönem, günlük bir ekonomi gazetesinde çalıyor, sonraları Stockholm Ticaret Odası’nın da görev alıyor. 1998’de, İsveç Parlamentosu’na girmek için yürüttüğü seçim kampanyasında çuvallıyor. O tarihte, 28 yaşında, İsveç merkez sağında siyaset yapan, Muhafazakâr Parti’nin Gençlik kolları sözcüsü olarak Anna Kinberg, bir televizyon röportajında Stockholm’de yaşayanların İsveç’in köylülerinden daha akıllı olduğunu söylüyor. Kıyamet kopuyor. Genç kadın siyasetçiyi, medya topa tutuyor. Kinberg bu açıklamasından sonra hatasını anladığını açıklayıp özür diliyor ama bu sözler ona seçim kaybettiriyor. Dört yıl sonra Anna Kinberg, tekrar aday olduğu Parlamento seçimlerinde milletvekili oluyor.

“Şehir politikacısı” olmakla itham edilen Anna Kinberg Batra’nın 98’de ettiği sözler önüne engel olarak takılmazsa önümüzdeki yıl 7 Mart’ta yapılacak Muhafazakâr Parti’nin Genel Kurulu’ndan parti lideri olarak çıkacak. Muhafazakâr’lar onu parti lideri olarak görmeye hazır görünüyor. Kinberg Batra, şimdiden 19 parti il merkezinin 16’sının desteğini aldı. Bu 16 il merkezinin, genel merkeze gönderdiği parti liderliği için aday listesinde tek isim, Anna Kinberg Batra oldu. Özellikle Stockholm İl Merkezi, Kinberg Batra ismini açıkladıktan sonra diğer il merkezleri de bu ismi takip etti. Yine de Batra isminin üzerinde yaklaşık bir dört ay daha tartışılacak. Çünkü o da seçimi kaybeden Reinfeldt’in ekibindeydi. Bu gece yarısı istifası gelmemiş ve Fredrik Reinfeldt, partisini başkanlık seçimine kadar taşıyacak olsaydı Kinberg Batra da seçim yenilgisinin hesabını verecek olan taraftaydı. Reinfeldt’in istifası Kinberg Batra için her şeye değiştirdi.

Anna Kinberg Batra’nın annesinin deyimiyle kızı için artık “Taşlar yuvarlanmaya başladı”. Kingberg ailesi tamamıyla siyasetin içinde. Aile içinden bir tek Anna Kinberg, böyle ön sıralarda ama herkes bir siyasi partinin aktif üyesi ve çalışanı. Kızı için, üzerinde çok baskı ve sorumluluk olacak diye endişeli olduğunu söyleyen anne Sarah Kinberg, başka bir sağ partide, Halk Parti’de görevli. Sağ kanatta birleşseler de anne-kızın farklı politik görüşleri var. Anne Kinberg, “Kızım yetişirken akşam yemeklerinde büyük siyasi tartışmalarımız olurdu. Çünkü ailede iki Halk Partili iki de Muhafazakâr vardı. Mutluyum ve onunla gurur duyuyorum” diyor.

Anna Kinberg Batra, iyi bir tartışmacı, temelden iyi idioleji eğitimi almış ve politik olarak tecrübeli olarak görülüyor. Yorumlar onun Sol bloktaki en büyük rakibi Başbakan Stefan Löfven’e göre siyaset arenasında daha fazla “yaşlı kurt” sayılacağı yönünde. Şimdi Muhafazakâr Parti’nin görevi ise 44 yaşındaki bir çocuk annesi bu kadının tüm İsveç’i temsil edip edemeyeceğine karar vermek. Muhafezekâr’lar sadece kendilerine bir parti başkanı seçmekle değil, olası bir “İsveç Başbakanı” belirliyor olmakla sorumlu. Bu yüzden parti genel başkanlığı için seçim süreci neredeyse tüm ülkeye ve tartışmalara açık gidiyor. Bu dört ayda herkes Anna ismini konuşacak ve ortak akıl karar verecek.