Yunanistan, Türkiye’nin Oruç Reis araştırma gemisini Antalya Limanı’na çekmesinden memnun olduğunu duyurdu. Başbakan Mitçotakis Türkiye’yi diyalog için yeni adımlar atmaya çağırırken, Bakan Akar ise “Plan çerçevesinde ileri geri hareketler olacaktır” dedi.

Oruç Reis tansiyonu düşürdü

Haber Merkezi

Ankara ile Atina arasında uzun soluklu krize neden olan Doğu Akdeniz’e ilişkin NATO nezdinde süren müzakereler tansiyonu bir nebze düşürdü. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de araştırma yapan sismik araştırma gemisi Oruç Reis araştırma faaliyetlerinin tamamlanması üzerine Antalya Limanı’na döndü.

Geminin müzakereler çerçevesinde çalışmalarına ara verdiği belirtilirken Yunanistan gelişmeyi memnuniyetle karşıladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulisi Akar ise “Plan çerçevesinde ileri geri hareketler olacaktır. Oradaki haklarımızdan vazgeçilmesi söz konusu değil” açıklamasında bulundu.


Yeni adımlar için Ankara’ya çağrı

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, Skai televizyonuna yaptığı açıklamada, Oruç Reis araştırma gemisinin Türkiye’ye dönmüş olmasını “olumlu bir adım” olarak değerlendirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitçotakis ise Türkiye’yi, Doğu Akdeniz’deki ekonomik bölgelerin kesin sınırlarının belirlenebilmesi için bir diyaog kurulması konusunda yeni adımlar atmaya çağırdı. Miçotakis “Gerginlik giderilirse Erdoğan ile görüşmeye hazırım” ifadelerini kullandı. Türkiye, Oruç Reis gemisinin faaliyet süresini aybaşında 12 Eylül’e kadar uzatmıştı.

Silahtan arındırılması gerekiyor

Antalya’da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akar ise gerginlikten Yunanistan’ı suçladı. Akar, “Yunanlı komşularımız, anlaşmaları bir tarafa bırakıp, adaları çok ciddi bir şekilde deniz yetki alanları konusunda ısrar ediyorlar. Bu konudaki çalışmalar yapılmakta, tezler konuşulmakta. Bu adanın diğer 23 ada gibi silahtan arındırılması lazım. Bu daha önceki bütün anlaşmalarda silahtan arındırılmış olması lazım. 18 ada Yunanlı komşularımız tarafından anlaşmalara aykırı bir şekilde silahlandırılmış, asker konuşlandırılmış. Bunlar gerginliği tırmandırmak, anlayışı tahrip etmekte. Gerginliği artırıcı, provokatif davranışların bir kenara bırakılması lazım” diye konuştu.

Yunanistan ordusuna Fransa’dan uçak

Öte yandan Yunanistan, Türkiye ile gerginliklerin yaşandığı bu dönemde ordularını güçlendirme kararı aldığını duyurdu. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Selanik’teki “Helexpo Forum” kapsamında yaptığı konuşmada, Fransa’dan 18 Rafale tipi savaş uçağı alacaklarını ve ordularını 15 bin yeni askerle güçlendireceklerini söyledi. Başbakan ayrıca dört yeni fırkateyn ile dört Romeo helikopterinin de deniz kuvvetlerine dahil edileceğini söyledi. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ilk kez bir Avrupa ülkesinin Rafale tipi savaş uçağı satın almaya karar verdiğini belirterek kararı ‘memenuniyetle karşıladıklarını’ ifade etti.

***

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Oruç Reis ile ağustos ayının ikinci haftasından bu yana Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın hak iddia ettiği bölgelerde araştırma yapması Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıs arasında büyük gerginliğe neden olmuştu. Türkiye’yi sert şekilde eleştiren Avrupa Birliği (AB) de Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu. Yunanistan Türkiye’nin bölgedeki araştırma faaliyetlerinin “yasa dışı” olduğunu iddia ederken, Türkiye ise araştırma yapılan bölgelerin Türkiye’nin kıta sahanlığına dahil olduğunu savunuyor.