HDP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ali Tanrıverdi, Tarsus OSB’deki birçok fabrikanın kimyasal içerikli atık sularının doğrudan dere yataklarına ve DSİ sulama kanallarına bırakıldığını iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Tanrıverdi, "Sağlık açısından çok tehlikeli bir ortam yaratılmış. Orada her türlü kimyasal atık var ve bu kimyasal atıklar belli fabrikalardan geldiği açıktır" ifadelerini kullandı.

OSB kirletiyor, bakanlık seyrediyor

Abidin YAĞMUR

HDP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ali Tanrıverdi, Tarsus OSB’deki birçok fabrikanın kimyasal içerikli atık sularının doğrudan dere yataklarına ve DSİ sulama kanallarına bırakıldığını iddia etti. Tanrıverdi, bir fabrikanın atık su tahliyesi için kaçak boru hattı döşediğini ve atıksularını DSİ kanalına boşalttığını da ileri sürdü.

Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu ve Homurlu mahallelerinin ortasından geçen DSİ kanalına kaynağı belirsiz atık suların bırakıldığı, su ve toprak kirliliğinin yanı sıra kötü kokunun çevre sakinlerini mağdur ettiği mahalle sakinlerince medyaya taşınmıştı.

Atık suların Organize Sanayi Bölgesi tarafından kanala bırakıldığı, hatta bazı firmaların kaçak boru hattı döşeyerek kimyasal içerikli atık sularını DSİ sulama kanalına bıraktığına ilişkin iddia belediye meclisinde gündeme getirildi.

İddianın sahibi HDP’li Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ali Tanrıverdi, ilgili bakanlıkları ve belediyeleri göreve çağırdı.

Tanrıverdi, “Derenin içine baktığımız zaman su özelliği hiç gözükmüyor. Rengi yemyeşil. Oradaki vatandaşlar için artık çekilmez bir duruma gelmiş. Kokudan oradaki insanlar duramıyor. Sağlık açısından çok tehlikeli bir ortam yaratılmış. Orada her türlü kimyasal atık var ve bu kimyasal atıklar belli fabrikalardan geldiği açıktır. Bunlar açık ve net bir şekilde hiçbir önlem almadan oraya su akıtıyorlar. Hatta bu kurumlardan bir tanesi gizli bir şekilde yeraltı boru döşeyerek, o atıkları o borular aracığıyla dereye akıtıyor. Bu konuda MESKİ’ye, Akdeniz Belediyesine başvurulmuş. Çevre Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulundukları halde herhangi bir işlem yapılmamış. Vatandaş başvuruları başka kurumlara atılarak, geçiştirilmeye çalışılıyor” dedi.

SEÇER: MUHTARLARIMIZIN VALİLİĞE BAŞVURMASI LAZIM

Konu üzerine değerlendirmelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de “Orada sorumluluk Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde, İklim Değişikliği İl Müdürlüğünde. Bizim denetim yetkimiz yok Buradan muhtarlarıma seslenebilir miyim? Bu konu bana ait değil, Çevre Bakanlığına bağlı, Valiye, Kaymakama başvuru yapmaları gerekiyor. OSB yasasına göre OSB’nin kendi arıtma tesisini yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“OSB’DEKİ ARITMA YETERSİZ KALIYOR”

MBB Çevre Koruma Daire Başkanı Bülent Halisdemir de bölgeyle ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Halisdemir, “Bölgede sıkıntılar var. Arıtmaların yetersiz olması, Organize Sanayi Bölgesinin yaklaşık 3 bin metreküp su arıtma tesisi var ancak genel atık su 5 bin metreküp civarında. Dolasıyla sıkıntı yaratıyor. Alıcı ortam dediğimiz dereye verilerek veya etrafa zarar veriyor. Bu yeraltı sularını kirletiyor, koku oluşumuna neden oluyor” dedi.

MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz da OSB’deki fabrikaların atıksularının içindeki kimyasal değerlerin MESKİ’nin atıksu tesislerinin kabul edebileceği değerler üzerinde olduğunu belirterek, OSB’nin kendi arıtma tesisini devreye alması gerektiğini vurguladı.