Uzunköprü’de kurulmak istenen OSB’ye ilişkin köylülerin açtığı davada Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı verdi. 3 yıldır mücadele eden köylüler, “Bıktık bunlardan. Gitsinler, başka yere kursunlar OSB’yi” dedi.

OSB projenizi de alın ve gidin!

HABER MERKEZİ

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyünde kurulmak istenen Karma Organize Sanayii Bölgesi’ne (OSB) ilişkin köylülerin açtığı davada karar çıktı. Edirne İdare Mahkemesi'nin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi de köylüler lehine yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Köylüler, OSB'nin kurulması amacıyla üst ölçekli planlarda yapılan değişikliklerin iptali için Danıştay'a başvurmuştu. Danıştay 6’ıncı Dairesi, bölgenin orman ve tarım arazisi olduğuna, dolayısıyla kurulmak istenen OSB’nin bölgenin göletlerine, içme suyu havzasına ve 14 bin dönüm sulu ve kuru tarım arazisine zarar vereceğine dikkat çekerek, yürütmenin durdurulmasına hükmetti.


İKİNCİ DURDURMA

Bu dava köylülerin hukuk mücadelesinde elde ettiği ilk kazanım değil. Daha önce açılan dava da köylülerin lehine sonuçlanmıştı. Edirne İdare Mahkemesi, bölgenin ‘mutlak tarım arazisi ve özel ürün arazisi’ olarak çalılık vasfında olmadığı için OSB kurulmasının yürütmesini durdurma kararı vermişti. Şimdi de Danıştay’dan çıkan karar, köylüleri sevindirdi. Bölge halkı, kararı köy meydanında düzenledikleri basın açıklamasıyla duyurdu. Dava açan köylülerden Mehmet Günay, köylerine yapılması planlanan OSB'nin doğaya ve yaşama büyük zarar vereceğini belirterek, “Bilimsel raporlara saygı göstermeyip, bizlerin itirazlarını ‘çalılık burası’ diyerek değersizleştirmek isteyenlere gereken hukuk dersi ayrıntılı şekilde verildi” dedi.

KARARI UYGULAYIN
Köylülerin avukatı Bülent Kaçar da bilimin ışığında verilen yürütmeyi durdurma kararının derhal uygulanması gerektiğini söyledi. Kaçar, “Davacı müvekkil adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan ve Edirne Valiliği'nden kararın ivedilikle uygulanmasını, bilime aykırılığı üç ayrı bilirkişi raporu ve iki ayrı yürütmenin durdurulması kararı ile ortaya konulmuş olan Uzunköprü Karma OSB projesinin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

MÜCADELE SÜRECEK

Köylerine OSB kurulmasına karşı olduklarını ve kurulacak sanayi tesislerinin kendilerini ve yaşamı zehirleyeceğini dile getiren Necmiye Göçmen ise OSB’ye karşı 3 yıldır bölgede mücadele ettiklerine dikkat çekerek, “Artık yeter desinler. Bıktık bunlardan. Bizi zehirlemek istiyorlar. Gitsinler, başka yerde kursunlar OSB’yi” ifadelerini kullandı. Sevim Ceylan da, “Köyümüzün sonuna kadar arkasındayız. Otlak alanımıza, barajımıza dokunmasınlar. Mücadelemiz devam edecek” dedi.