OSB tüm köyü aç bırakacak
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde, Taşova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesine karşı açılan davada açıklanan bilirkişi raporuna rağmen inşaat sürüyor. Jandarmayla birçok kez karşı karşıya gelen kadınlar Taşova Belediye Başkanı’yla görüşmek için belediye binasına giderek buğdaylarını bu kez de belediye binası önüne attı.

Çambükü köyü halkının açtığı dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda, alanın mera olarak kalması konusunda görüş bildirildi. İş makinaları ise mera olarak kalması gerektiği belirtilen alanı düzledi, bamyaları söktü ve toprak döktü.

HAYVANLAR NE YİYECEK?

Köylülerden Özgür Dönmez, “Mahkeme tarafından gönderilen bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapora göre OSB yapılmaması gerektiği tavsiye edilen alana, arazimize yine iş makineleri girdi. Normalde mera olarak kalması gereken araziyi, kepçe ve dozerlerle düzlüyorlar. Bu alanda yonca, mısır ve bamyalar vardı. Artık hiçbiri yok. Tarım arazisine, meraya toprak döküyorlar. Bu köylüye bu kadar eziyet çok fazla” dedi. “2 bin 750 hayvan ne yiyecek, ne içecek?” diye soran Dönmez, “Bu hayvanlar ne kadar bizimse o kadar da bu ülkenin milli servetidir. Etin ve sütün kilosunun bu kadar pahalılaştığı ülkede, hayvancılığı, tarımı bitirmek akla izana sığacak bir şey değildir. Bu yanlıştan bir an önce dönmeleri gerekiyor. Köyümüzün sesini duyun. Bu köyü bir kuru naneye muhtaç bıraktılar” ifadelerini kullandı.

Köylülerden Fadime Celep ise hayvanların açlıktan öleceğini belirtti. Yem ve saman çok pahalı olduklarını ve alamadıklarını ifade eden Calep şöyle konuştu: “Dallarımızı kırdılar. Yoncalarımızı söktüler. Merayı kazdılar. Dozerler devamlı çalışıyor. Belediye başkanı, vali, kaymakam kimse bizi dinlemiyor. Toprak bizim anamız. Biz toprak olmadan yaşayamayız. Bir avuç tohum ekemedik. Herkesten yardım bekliyoruz. Ne diyeceğimizi şaşırdık. Hayvanlarımızı satalım mı? Kestirelim mi?”