Oscar’a Türkiye adayı seçilen “7. Koğuştaki Mucize” filmi sinema eleştirmenlerinden tepki gördü. Atilla Dorsay, “Keşke tümüyle bize ait ve sanatsal düzeyi yüksek bir film seçilseydi” derken, Banu Bozdemir ise “Sürekli vurgulanan ‘yerli ve milli’ değerlere ne oldu?” şeklinde konuştu.

Oscar adayına Kore uyarlaması tepkisi: Nerede kaldı ‘yerli ve milli’ değerleriniz

Işıl ÇALIŞKAN

Mehmet Ada Öztekin'in yönetmenliğini yaptığı “7. Koğuştaki Mucize”, 93. Akademi Ödülleri (Oscar), En İyi Uluslararası Film Dalı'nda Türkiye’yi temsil edecek.

BirGün’e konuşan sinema eleştirmenleri, Kore uyarlaması bir filmin Akademi için doğru bir seçim olmadığı görüşünde.


TÜMÜYLE BİZE AİT OLMALIYDI

oscar-adayina-kore-uyarlamasi-tepkisi-nerede-kaldi-yerli-ve-milli-degerleriniz-804022-1.

Atilla Dorsay, başarı kazanmış bir Kore filmi uyarlaması yerine tümüyle bize ait bir film seçiminin daha isabetli bir karar olacağına vurgu yapıyor. “Film aslında fena değil ama bir sanat yapımı da değil” değerlendirmesinde bulunan Dorsay sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bir yandan çok açık biçimde bir melodram öte yandan da çok başarı kazanmış bir Kore filminin yeniden uyarlanması. Akademide mutlaka bu filmin aslında bir Kore filmi olduğunu bilenler ve anlayanlar olacaktır. Keşke tümüyle bize ait olan ve sanatsal düzeyi de daha yüksek olan bir film seçilebilseydi…”

TALİHSİZ BİR SEÇİM OLDU

Geçen Yıl Semih Kaplanoğlu'nun Bağlılık Aslı filmiyle şansımızı denediğimiz Oscar yarışında “bu sene hiç şansımız yok gibi görünüyor” diyen Banu Bozdemir ise şöyle konuşuyor: “Bir Kore filmi uyarlamasıyla şansımızı denemek ne kadar etik ve doğru bir karar tartışmak gerek. Sürekli vurgulanan 'yerli ve milli' değerlere ne oldu? Film popüler sinemanın 'sevilen' bir örneği olabilir ama bir kere özgün değil. Akademi'nin remake film yarışamaz diye bir kuralı yok ama kendi içimizde tutarlı olmak adına kesinlikle başka bir film seçilebilirdi. Diğer ülkelerin adaylarına bakınca farkı anlıyoruz zaten. En güçlü ve bağımsız filmlerini yarışmaya gönderiyorlar.” Kuruldaki seçicilerin seyirci gözüyle baktığına bu sebeple de “duygusal bir karar verdiklerine vurgu yapan Bozdemir “İyi film ağlatır, canımızı acıtır! Maalesef Yedinci Koğuştaki Mucize talihsiz bir seçim olmuş” diyerek sözlerini sonlandırıyor.

oscar-adayina-kore-uyarlamasi-tepkisi-nerede-kaldi-yerli-ve-milli-degerleriniz-804066-1.

Sinema Güç Birliği'ne başvuran 23 film arasından seçilen film, kızı ile aynı zekâ yaşına sahip bir babanın adalet arayışını konu ediniyor. 2013 tarihli Güney Kore filmi “Miracle in Cell No. 7”den uyarlan filmin oyuncu kadrosunda Aras Bulut İynemli, Nisa Sofiya Aksongur, Celile Toyon, İlker Aksum, Mesut Akusta, Deniz Baysal, Yurdaer Okur gibi isimler yer alıyor.