ABD’de Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından dağıtılan Oscar Ödülleri’nden film-dizi izleme platformu Netflix’in çıkarılması talepleri kabul edilmedi. Netflix’in katılımının bu yılki Oscar Ödülleri’nin en en büyük tartışma konularından biri olmasına ve ünlü yönetmen Steven Spielberg’in Netflix’i dışlayacak kural değişikliği talep etmesine rağmen, Akademi’deki oylama tersi yönde sonuçlandı. Akademi’nin yönetim kurulu, Netflix ve Amazon Prime […]

Oscar Akademisi’nden Netflix kararı

ABD’de Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından dağıtılan Oscar Ödülleri’nden film-dizi izleme platformu Netflix’in çıkarılması talepleri kabul edilmedi.

Netflix’in katılımının bu yılki Oscar Ödülleri’nin en en büyük tartışma konularından biri olmasına ve ünlü yönetmen Steven Spielberg’in Netflix’i dışlayacak kural değişikliği talep etmesine rağmen, Akademi’deki oylama tersi yönde sonuçlandı.

Akademi’nin yönetim kurulu, Netflix ve Amazon Prime gibi video akış uygulamalarının Oscar adayı seçilme ehliyetlerine imkan veren maddenin korunması yönünde karar aldı.

Sözkonusu madde, Los Angeles’daki sinema salonlarında en az 7 gün gösterilen her filmin Oscar değerlendirmesine alınabilmesine imkan tanıyor.

Buna göre filmler sinema salonlarında gösterime girdikleri gün ya da bir gün sonra video akış servislerinde yayımlanabiliyor ve yine de Oscar’da yarışma ehliyeti bulunuyor.

Akademi Başkanı John Bailey “Sinema sanatının ayrılmaz parçası olarak sinema salonu deneyimini destekliyoruz, aramızdaki fikir tartışmasına ağırlığını koyan bu olmuştur. Kurallarımız sinema salonunda gösterim talep ettiği gibi aynı zamanda Oscar değerlendirilmesine gönderilecek geniş çaplı bir film seçkisine izin veriyor” diyerek şöyle devam etti:

“Sinema sanayimizdeki derinlemesine değişiklikleri daha fazla incelemeyi ve üyelerimizle bu meseleler hakkında tartışmaları devam ettirmeyi planlıyoruz.”

Bu yılki Oscar Ödülleri’nde Netflix yapımı, Meksikalı yönetmen Alfonso Cuarón’un İspanyolca dilindeki filmi Roma’nın En İyi Film Ödülü adayları arasında olması tartışmalara neden olmuştu.

Steven Spielberg, Oscar yarışına Netflix yapımlarının dahil edilmesini sert dille eleştirmişti.