Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle Oscar Ödülleri'nde ilk defa doğrudan dijital platformlarda yayınlanan filmlerin de değerlendirmeye alınmasına karar verildi

Oscar'dan Covid-19 düzenlemesi: İnternetten yayınlanan filmler de yarışa dahil olacak

Oscar Ödülleri, Koronavirüs salgını nedeniyle sinema salonlarının kapanmasının ardından sadece internet üzerinden içerik sağlayan platformlarda yer bulan filmlerin de bu yılki yarışta yer alacağını açıkladı.

Akademi bu düzenlemenin 2020 yılını kapsadığını belirtti.

Oscar Ödülleri'ne aday olabilmek için Netflix gibi içerik sunan platformların orijinal yapımlarında, belli bir süre de olsa sinemada gösterim şartı aranıyordu.

Bir filmin Oscar'a aday olabilmesi için en az yedi gün boyunca Los Angeles Bölgesi'nde ticari bir sinema salonunda vizyona girmesi gerekiyordu.

Koronavirüs sebebi ile sinema salonlarının kapatılmasının ardından, bu yıl gösterime girmesi beklenen birçok filmin çıkış tarihi etkilenirken bir kısmı da beklenenden az sürede vizyonda kaldı.

Bazı yapımlar ise sinema gösterimlerinden vazgeçip, seyirciyle internetten ulaşılabilen mecralarda buluşma kararı aldı.

Bunun yanı sıra, genel bazı değişiklikler de açıklandı. Ses Miksajı ve Ses Kurgusu dalında iki ayrı ödül veren Akademi, artık ses dalında tek ödül vereceğini bildirdi. Orijinal müzik dalında ise, yüzde 60 özgün olma şartı bulunuyordu, bu şart devam filmlerinde yüzde 80 olarak revize edildi. Uluslararası En İyi Film kategorisinde ise Akademi, filmleri kendi streaming platformundan üyelerine gösterim yapmaya karar verdi. Üyeler bu platformdan filmleri izleyecek, ön oylama zorunlu olacak ve esas oylamada üyelerin oy verebilmesi için belli bir süre izleme zorunluluğu olacak. Belirtilen süreyi izleyerek geçirmeyen üyeler bu kategoride oy veremeyecek.

NTV'de yer alan habere göre; 93. Akademi Ödül Töreni planlandığı gibi, 28 Şubat 2021 gecesi ABC ekranlarından canlı yayınlanacak. Akademi Başkanı, streaming platformlarının kabulü konusundaki kararının geçici olduğunu ve mecburi olarak alındığını şu sözlerle ifade etti:

"Akademi, filmlerin büyüsünü deneyimlemenin, sinema salonlarından daha büyük bir yolu olmadığına inanıyor. Buna olan bağlılığımız değişmez ve değiştirilemez. Bununla birlikte, tarihsel olarak, trajik COVID-19 salgını, ödüllere uygunluk kurallarımızda bu geçici istisnayı zorunlu kılmaktadır. Akademi, bu belirsizlik döneminde üyelerimizi ve çalışma arkadaşlarımızı desteklemektedir. Özellikle şimdi, izleyiciler filmleri her zamankinden daha fazla takdir ettiklerinde, çalışmaların ulaşılabilir olmasının ve kutlanmasının öneminin farkındayız."