Ödül törenine damga vuran yanlış anons skandalı Oscar Ödülleri tarihinin en büyük hatası olsa da ilki değildi. Ödül töreninde daha önce de benzer skandallar yaşanmıştı

Oscar ödüllerine  damga vuran hatalar

89. Oscar Ödülleri'nde En İyi Film ödülünün önce yanlışlıkla 'Aşıklar Şehri / La La Land' olarak anons edilmesi, ardından 'Aşıklar Şehri'nin yapımcılarının da çabalarını içeren bir dizi olaylar silsilesi sonrasında ödülü kazananın 'Ay Işığı / Moonlight' olarak düzeltilmesi, şüphesiz ki Oscar tarihinin en tuhaf anlarından birini yarattı. En İyi Film dalında değil ama yanlış zarf skandalı daha önce de yaşanmıştı.

1964 yılında Sammy Davis Jr. müzik dallarındaki ödülleri sunmak için sahnedeydi. En İyi Uyarlama Müzik ödülü ilk sıradaydı. Adayları sırasıyla okuduğunda saydıklarında bir yanlışlık yoktu. Fakat Sammy Davis Jr. zarfı açtı ve kazanan 'Tom Jones' filmiydi. Herkes bir şok yaşadı çünkü 'Tom Jones' bu dalda adaylardan biri değildi. Neyse ki hatanın anlaşılması sadece saniyeler sürdü, Sammy Davis Jr. kendisine yanlış zarfın verildiğini söyledi. Kısa bir süre sonra doğru zarf getirildi ve kazanan 'Sokak Kızı Irma' (Irma La Douce) olarak açıklandı. Ancak şimdi sırada 'Tom Jones'un da adaylar arasında olduğu En İyi Özgün Müzik dalı vardı. Adayların isimlerini okuduktan sonra Sammy Davis Jr. "ve tahmin edin bakalım kazanan kim" diyerek 'Tom Jones'un ödülü kazandığını açıkladı. 'Tom Jones' gecenin sonunda En İyi Film ödülüne de uzandı.

Ödülü sunanların sahnede heyecanlarına yenik düşmesi de daha önce yaşandı. 1933'te sunucu Will Rogers En İyi Yönetmen dalındaki ödülü açıklıyordu. 3 aday vardı: Frank Capra ('Lady for a Day'), Frank Lloyd ('Cavalcade') George Cukor ('Little Women'). Fakat Will Rogers zarfı açtı ve kazananın soyadını okumadan sadece "gel ve al şunu Frank" dedi. Bunu duyar duymaz heyecanla sahneye doğru yürümeye başlayan Frank Capra, ancak sahneye ulaştığında kazananın diğer Frank, 'Cavalcade'nin yönetmeni Frank Lloyd olduğunu anladı. 'Cavalcade' gecenin sonunda En İyi Film ödülünü de kazandı. Frank Capra ise bu tuhaf anda yaşadığı hislerle ilgili olarak daha sonra otobiyografik kitabında şöyle yazacaktı: "Masaya doğru geri yürüyüşüm hayatımdaki en uzun, en üzücü yürüyüştü. Bir solucan olup halının altında sürünmeyi dilerdim. Masaya döndüğümde tüm arkadaşlarım ağlıyordu."

Gaflar ve dahası
1947'de En İyi Kadın Oyuncu dalının kazananı açıklandığında 'Mourning Becomes Electra' filmindeki performansıyla aday olan Rosalind Russell son derece heyecanlıydı ve kazanan daha okunmadan ayağa kalktı. Daha önce iki kez aday olup kazanamamıştı, bu sefer kazanacağından emindi. Ancak kazanan 'The Farmer's Daughter' ile Loretta Young oldu. Samuel L. Jackson da heyecanına yenik düşen oyunculardan sayılabilir. 1994'te En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalının adayları arasındaydı. Kazanan açıklanmak üzere kameralar 5 adayın da yüzüne yakın çekim yapmıştı. Kazanan Martin Landau olarak açıklandığında Samuel L. Jackson'ın ilk tepkisi "Kahretsin!" kameraya yakalanmıştı. Törenin bu anı yıllar sonra internette bir fenomen haline geldi.

Oscar tarihinin en büyük skandallarından biri de 1974'teki Ödül Töreni'ndeydi. Sunucu David Niven'ın arkasından aktivist Robert Opel barış işareti yaparak çırılçıplak koşmuştu. Kısa süreli bir şaşkınlığın ardından David Niven bir espriyle törene döndü ancak daha sonrasında törenin güvenlik önlemleri uzun bir süre tartışıldı.
Oscar törenlerinde yaşanan gaflar ve hatalar John Travolta'nın Idina Menzel'in ismini Adele Dazeem şeklinde okumasından, Jennifer Lawrence'ın düşüşlerine kadar uzanabilecek çeşitlilikte. Ancak en büyük hatalardan biri pek çok eleştirmene göre bir kez daha geçen hafta yapılan törendeydi: Oscar törenlerinin klasikleşen bölümü In Memoriam’da yanlış fotoğraf kullanılması. Geçen sene hayatını kaybeden kostüm tasarımcısı Janet Patterson'ın yerine hayatta olan yapımcı arkadaşı Jan Chapman'ın fotoğrafı kullanıldı. Fotoğrafı kullanılan Avustralyalı yapımcı, olaydan üzüntü duyduğunu ve hayatta olduğunu belirten bir mesaj yayınladı. Eğer 2017'de Oscar Ödülleri'ndeki hatalar bu kadar diye düşünüyorsanız, hâlâ yanılıyorsunuz. Adaylıklar açıklandığı gün, Akademi'nin websitesine koyulan ilk adaylar listesinde, oyunculuk dallarında Amy Adams, Tom Hanks ve Annette Bening’in adaylık kazanamadıkları halde isimleri adaylar arasındaydı. Bir süre sonra liste düzeltilse de ekran görüntüleriyle bu liste medyada epey haber oldu. Bir daha bu kadar çok hata aynı Oscar Ödülleri'nde yaşanır mı bilinmez ama bu seneki Oscar Ödülleri'nin tarihte özel bir yer aldığı kesin.