88. Oscar Ödülleri için hangi filmler adaylığa bir adım daha yakın duruyor erken bir değerlendirme yapalım. Bu hafta oyunculuk, senaryo ve yabancı film kategorilerini masaya yatırdık

Sonbahar ödül sezonu başladı. Festivallerde ve vizyonda Oscar ödülleri için iddialı olması beklenen filmler birer birer izleyici karşısına çıkıyor. Haliyle Oscar yarışı da yavaştan son şeklini almaya başladı. Peki hangi filmlerin 15 Ocak’ta açıklanacak Oscar adayları arasında yer alması muhtemel? Geçtiğimiz hafta En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarını incelemiştik. Bu hafta merakla beklenen diğer dallar ile devam edelim.

En İyi Erkek Oyuncu ödülü için gözler tek bir ismin üzerinde: Leonardo DiCaprio. Akademi’nin bir türlü yıldızının barışmadığı Leonardo DiCaprio, 2016’da nihayet şeytanın bacağını kırabilir. ‘Diriliş’ (The Revenant) henüz izleyici karşısına çıkmadı ama kağıt üzerinde Oscar için oldukça iddialı duran filmden DiCaprio’nun hiç değilse bu dalda adaylık kazanması güçlü bir ihtimal. İzleyici karşısına çıkan filmlerden ise adaylık kazanması muhtemel Michael Fassbender var (Steve Jobs performansıyla). ‘Marslı’(The Martian) ile Matt Damon, ‘Kara Düzen’ (Black Mass) ile Johnny Depp, ‘The Danish Girl’ ile Eddie Radmayne adaylık kazanabilir. Tom Hanks (‘Casuslar Köprüsü’) ve Michael Caine (‘Youth’) de adaylığa göz kırpanlardan. Yukarıdaki bu isimleri, henüz gösterilmeyen filmlerden ‘Concussion’ ile Will Smith, ‘The Big Short’ ile Steve Carell mutlaka zorlayacak, birkaçını yerinden edecektir. ‘Trumbo’ ile Bryan Cranston da sürpriz yapabilir.

oscar-yarisina-erken-bir-bakis-2-86163-1.

Leonardo DiCaprio - The Revenant

En İyi Kadın Oyuncu dalı için çok güçlü performanslar izledik. ‘Gizli Dünya’ (Room) ile Brie Larson, ‘Carol’ ile Cate Blanchett, ’45 Yıl’ (45 Years) ile Charlotte Rampling, ‘Brooklyn’ ile Saoirse Ronan bunların başını çekiyor. Henüz film izleyici karşısına çıkmadı ama ‘Joy’ ile Jennifer Lawrence’ın adaylar arasındaki yeri garanti gibi. Adaylığı banko gibi duran bu 5 ismi zorlayacak isimler ise ‘Suffragette’ ile Carey Mulligan, ‘I’ll See You in My Dreams’ ile Blythe Danner ve ‘Grandma’ ile Lily Tomlin.

oscar-yarisina-erken-bir-bakis-2-86164-1.

Brie Larson - Room

Yardımcı dallara gelirsek sürprizlere daha açık bir durum söz konusu. En İyi Yardımcı Erkek dalında ‘Spotlight’ ile Michael Keaton ve Mark Ruffalo, ‘Casuslar Köprüsü’ ile Mark Rylance, ‘Diriliş’ ile Tom Hardy, ‘Aşk ve Merhamet’ (Love & Mercy) ile Paul Dano bu dalda adaylık kazanmaya yakın isimler. ‘Gizli Dünya’ ile genç Jacob Tremblay adaylık kazanırsa hiç şaşırmamak gerek. ‘Kara Düzen’den Joel Edgerton, ‘Beasts of No Nation’dan Idris Elba bu dalı zorlayacak diğer isimler. En İyi Yardımcı Kadın dalında ise çok güçlü üç performans var: ‘The Danish Girl’ ile Alicia Vikander, ‘Carol’ ile Rooney Mara, ‘Steve Jobs’ ile Kate Winslet’in aday olmalarına kesin gözüyle bakılabilir. ‘Youth’tan Jane Fonda, ‘Aşk ve Merhamet’ten Elizabeth Banks, ‘The Hateful Eight’ten Jennifer Jason Leigh kalan iki adaylık için mücadele verecek isimler gibi duruyor. Akademi ‘Gizli Dünya’yı çok severse buraya Joan Allen da eklenebilir.

SENARYO VE YABANCI FİLM DALLARI

‘Gizli Dünya’, ‘Marslı’, ‘Carol’ En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar adaylığı için bir adım önde koşan filmler. Kuşkusuz Aaron Sorkin imzalı ‘Steve Jobs’ senaryosu bu dalın favorilerinden olacaktır. ‘Brooklyn’i de unutmamak gerek. Ancak henüz gösterilmeyen filmlerden ‘Diriliş’ ve ‘The Big Short’un adaylık kazanarak yukarıdaki filmlerden bazılarını üzmesi olası. Charlie Kaufman’ın ‘Anomalisa’sı ise bu dalda sürpriz yapabilir.

oscar-yarisina-erken-bir-bakis-2-86165-1.

Matt Damon - The Martian

En İyi Özgün Senaryo dalında ‘Spotlight’, ‘The Hateful Eight’, ‘Joy’, ‘Casuslar Köprüsü’ filmleri oldukça avantajlı durumda. Senenin belki de en iyi senaryosu olan ‘Inside Out’ da bu dörtlünün yanında yer alacaktır. Ancak Akademi’nin bağımsız filmleri desteklemeyi en çok sevdiği dalın senaryo dalları olduğunu unutmamak gerek. Dolayısıyla sürprizler beklenebilir. Akademi’nin sürpriz yapmaya bayıldığı bir dal olan Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde ise 81 ülke oldukça iddialı filmlerle yarışıyor. Cannes’da çok ses getiren ‘Saul’un Oğlu’ (Saul Fia) bu dalın favorisi olarak değerlendiriliyor ve adaylık kazanması kesin gibi. Türkiye’nin hangi akla hizmet aday olarak seçmediğini anlayamadığımız ‘Mustang’ Fransa’nın adayı olarak seçildi ve bu dalın en iddialı filmlerinden. Almanya’dan ‘Yalan Labirenti’ (Im Labyrinth des Schweigens), Brezilya’dan ‘Annemle Geçen Yaz’ (Que Horas Ela Volta?) ve bu dalın gizli favorilerinden Arjantin’den ‘El Clan’ adaylık kazanması muhtemel filmler. İzlanda’dan ‘İnatçılar’ (Hrútar), Şili’den ‘El Club’, Tayvan’dan ‘Nie yin niang’ de adaylık için oldukça iddialı filmler. Guatemala’dan ‘Ixcanul’ ve İrlanda’dan ‘Viva’ ise sürprize imza atarak bu dalda adaylık kazanabilirler.