Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, hızlı tanı kitlerinin Muğla'ya henüz yeni ulaştığını belirtti. Gürün, "Muğla'mızda yapılan test sayısı, testlerin nereye gönderildiği konusunda sağlıklı bilgi ne yazık ki paylaşılmamaktadır" dedi

Osman Gürün: Muğla’ya hızlı tanı kitleri daha yeni ulaştı

NAMIK ALKAN

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da yapılan test sayısının ve testlerin nereye gönderildiği bilgisinin kendileriyle paylaşılmadığını ve Muğla’ya hızlı tanı kitlerinin daha yeni ulaştığını söyledi.

BirGün’ün sorularını yanıtlayan Dr. Gürün, hükümetin açıkladığı destek paketlerinin de tüm vatandaşları kapsamadığı için hedefine ulaşmadığını bildirdi

>> Muğla Büyükşehir Belediyesi virüsle mücadelede ne gibi önlemler alıyor? Şimdiye kadar neler yapıldı, neler yapılması planlanıyor? Kısaca özetleyebilir misiniz?

Dünya’nın ve ülkemizin birinci gündem maddesi ne yazık ki koronavirüs. Ülkemizde bu virüsün görülmeye başlandığı ilk günden itibaren virüsün yayılmasını engelleyici tedbirleri devreye soktuk. İnsandan insana dokunma, öksürük gibi yöntemlerle bulaşan virüse karşı dezenfekte çalışmalarımızı başlatarak toplu taşıma araçlarından hizmet binalarına, eczanelere ve insan yoğunluğu bulunan her alanı dezenfekte ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bu süreçte en önemli hayati ihtiyaç olan suyla ilgili tedbirleri hemen alarak borçları erteledik, ödenmediğinden kapalı olan suları da derhal açtık. Destek ve yardım kampanyaları başlattık. Sağlık çalışanlarımıza özel servisler koyarak toplu taşımadan hem ücretsiz hem de ayrı yararlanmalarını sağladık. İnsanlarımızın ilk defa karşılaştığı bu toplumsal rahatsızlığın getirdiği psikolojik durumların iyi analiz edebilmesi, insanların içinde bulunduğu durumu anlatabilmesi için psikolojik destek hattını devreye alıyoruz. Ayrıca Muğla genelinde spor ve kültürel alanlarımızı en kötü senaryolara da hazırlıklı olmak için sağlık alanına dönüştürebilmek için alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Vatandaşlarımızın Pazar ihtiyaçları için de seyyar denetimli manav araçları hizmete başladı. Artık hemşehrilerimiz kapısının önünde alışverişini yapabiliyor.

>> Merkezi yönetim, Muğla'da yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde mi?

Dünya ve ülkemiz bu denli toplumsal bir salgın ve sorunla ilk defa karşılaşıyor. Bazı ülkelerin durumu ciddiye almadıkları için yaşadıklarını ibretle izliyoruz. Bu yaşananlardan ders almalıyız. Hükümetin açıkladığı destek paketleri, tedbirler tüm vatandaşları kapsamadığı için hedefine ulaşmıyor. Özellikle bu yaşanan zor süreçte siyasi kaygılar, mesajlar bir kenara bırakılmalı herkes sorumluluk alarak işini yapmalıdır. İş birliği koronavirüs mücadelesinde büyük önem arz etmektedir. Yerel yönetimlerin halka ulaşmak konusunda ne kadar hazırlıklı ve aktif olduğu bu süreçte daha iyi anlaşılmaktadır.

osman-gurun-mugla-ya-hizli-tani-kitleri-daha-yeni-ulasti-712432-1.

Koronavirüs önlemleri kapsamında tedbirlerini artıran Muğla Büyükşehir Belediyesi, geçmiş yıllarda yapılan seyyar manav geleneğini tekrar hayata geçirdi

>> İllerde kurulan pandemi kurullarında Muğla Büyükşehir Belediyesi de yer alıyor mu? Alıyor ise koordineli bir çalışma söz konusu mu?

İlimizde de pandemi kurulu kuruldu ve Büyükşehir Belediyemiz bu kurulda yerini aldı. Herkesin büyük bir özveri ile çalıştığı bu süreçte ilimizde kurulan pandemi kurulu da vazifesini yapıyor. Ancak kurul üyelerinin bilgilendirilmesinde ve etkin rol almasını sağlamada aksaklıklar var. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak önerilerimizi pandemi kuruluna iletiyoruz. Yetki ve sorumluluk anlamında görevler tarif edilmeli, sağlık söz konusu olduğu için bazı kararların ivedilikle alınması sağlanmalıdır.

>> Muğla'da salgının durumu, vaka sayısı ve ölüm sayısına dair yerel yönetimler bilgilendiriliyor mu?

Ülkemizde salgınla ilgili vaka, test sayısı ve ölüm oranları Sayın Sağlık Bakanı’mız tarafından günlük olarak paylaşılmaktadır. Vakaların şehir şehir rakamları da yeni açıklandı. Bu dönem açık ve şeffaf bilgilendirmenin en fazla yapılması gereken bir dönem. Muğla'mızda yapılan test sayısı, testlerin nereye gönderildiği konusunda sağlıklı bilgi ne yazık ki paylaşılmamaktadır. Hızlı tanı kitlelerin daha yeni Muğla'mıza ulaştığını biliyoruz. Daha önce testlerin Ankara’ya, İzmir’e gönderildiğini biliyorduk.

Tüm yurttaşlarımıza büyük sorumluluğun düştüğü bugünleri de hep birlikte aşacağımıza yürekten inanıyorum. Salgının Türkiye haritasına bakıldığında sokağa çıkma yasa seçeneğinin devreye alınarak bu artışın önüne geçilme ihtimali mutlaka değerlendirilmelidir.

Fedakarca çalışan sağlık çalışanlarımız bu mücadelenin kahramanları ve baş aktörleridir. Bir kez daha sağlık emekçilerimize teşekkür etmek istiyorum.