Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, "Tutukluluğumun devamı kararı verilen duruşmalardan sonra, adaletsizlik duygusu hissederdim. Pazartesi günü ise mide bulantısına benzer bir şeyler hissettim" ifadesini kullandı. Kavala, kararın Yargıtay’da bozulacağına inandığını ancak seçimlerden önce bozulacağına ihtimal vermediğini de sözlerine ekledi, "Böyle birisinin suçlularla suç sayılan eylemler arasında bağın delillerle değil teorilerle kurulmaya çalışıldığı bir siyasi davada ağır cezalara imza atması tabloyu oldukça vahim hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Osman Kavala: Gezi kararı tabloyu vahim hale getiriyor

Haber Merkezi

Gezi Direnişi davasında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet ve 7 kişiye de 18’er yıl hapis cezası vermesine tepkiler sürüyor.

Avukatı aracılığıyla halktv.com.tr’ye konuşan 1649 gündür Silivri Cezaevi’nde tutulan Osman Kavala, kararın Yargıtay’da bozulacağına inandığını söyledi. Bozulma kararının seçimlerden önce olmayacağını belirten Kavala, “Tutukluluğumun devamı kararı verilen duruşmalardan sonra, adaletsizlik duygusu hissederdim. Pazartesi günü ise mide bulantısına benzer bir şeyler hissettim” dedi.

Kavala şunları söyledi:

"Her ne kadar yargılama sürecinin sonunda, hukuksuz tutukluluk süresini kapsayacak bir ceza verilmesini bekliyor idiysem de bu kadarını beklemiyordum. Diğer arkadaşların da ağır cezalar alıp tutuklanmalarını beklemiyordum. Mahkeme, mahkeme olma işlevini yerine getirmedi. Ne tanıklar dinlendi, ne deliller tartışıldı ne de suçlananlara soru yöneltildi. Avukatlarımın ‘soru bile sorulmadı’ demeleri bu duruma dikkat çekmek içindi. Bir yargı mensubunun böyle bir duruma düşmesi acı verici. Ancak, itirafçılık meselesi olmasaydı da kısa süre önce aktif parti üyesi olan bir yargıcın, partisinin başkanının, liderinin taraf olduğu bir davada görev alması etik değil. Böyle birisinin suçlularla suç sayılan eylemler arasında bağın delillerle değil teorilerle kurulmaya çalışıldığı bir siyasi davada ağır cezalara imza atması tabloyu oldukça vahim hale getiriyor."

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle Türkiye için yaptırım prosedürünü başlatmasına yol açan Gezi davasında karar açıklanış, iş insanı Osman Kavala’nın "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" (TCK 312) suçlamasından, takdir inidirimi olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmasına karar verilmişti.