Ankara ve Beyrut arasındaki ‘Osmanlı’ krizini değerlendiren Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nden Prof. Ebu-Halil: “Lübnan’da birçok kişi Suriye iç savaşındaki rolü sebebiyle Türkiye’ye oldukça kızgın. Avn bu duyguları kendine siyasi çıkar olarak kullanıyor”.

Osmanlı krizinin nedeni Suriye savaşı tepkisi

ALP KADIOĞLU

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın “Osmanlı Devleti’nin Lübnanlılara devlet terörü uyguladığı” yönündeki ifadeleri Ankara-Beyrut arasında krize yol açıp, diplomatik gerginliğe yol açmıştı. İki ülke arasındaki kriz devam ederken Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nde görevli Lübnanlı siyaset bilimci ve popüler "Angry Arab" (kızgın Arap) blogunun yazarı Prof.Dr. Esat Ebu-Halil’le konuştuk.

Hıristiyan kontenjanından cumhurbaşkanı olan Avn’ın sözlerinin Şiiler de dahil Müslüman topluluk ve hatta bazı Hristiyanlar tarafından da tepkiyle karşılandığını söyleyen Ebu-Halil, kriz yaratan ifadelerin gerçekliğine dair hiçbir tarihi delil olmadığını ifade etti.

KARŞITLIK NEREDEN GELİYOR?

Ebu-Halil, Avn ve partisinin gelen tepkiler karşısında pişmanlık duymaya başladığını düşündüğünü söyledi. Lübnan’daki Osmanlı karşıtlığının, “Marunilerin (Lübnan Hristiyanları) Lübnan Dağı'nda Osmanlı'ya karşı direniş hareketleri hakkında yazmış oldukları abartılı mitolojik tarih anlatımına dayandığını” iddia etti.

Ebu-Halil, Arap dünyasındaki Osmanlı tarihinin Arap milliyetçilerinin etkisiyle, Osmanlı karşıtlığı ön plana çıkarılarak yazıldığını ileri sürdü. Lübnanlı siyaset bilimci, “Bu kişilerin asıl projeleri Arap milliyetçiliği değil Ortadoğu'yu kolonyal batı devletlerinin güdümüne sokmaktı ve Osmanlı karşıtlığı burada önemli bir rol oynadı. Osmanlı karşıtlığı sonradan oluşturulmuş bir şey” dedi.

AKP’YE OLDUKÇA KIZGINLAR

Lübnan'da birçok kişinin Suriye İç Savaşı'ndaki rolü sebebiyle Türkiye'ye oldukça kızgın olduğunu belirten Ebu-Halil, “Avn bu duyguları kendine siyasi çıkar olarak kullanıyor. Diğer bir sebep ise Türkiye'ye saldırmanın siyasi bir fatura doğurmayacak olması. Türkiye kolay bir hedef. İsrail ve ABD ise Lübnan’ı aylarca ve senelerce tehdit ediyor ve Lübnan Cumhurbaşkanı bunlara hiç cevap veremiyor, hatta ABD elçisi ve temsilcileriyle sık sık görüşüyor” dedi.

OY HESABI DA VAR

Aynı şekilde Suudi Arabistan devlet medyasının Avn’a neredeyse her gün hakaret ettiğini ancak Lübnan Cumhurbaşkanı’nın bu hakaretlere hiçbir cevap veremediğini kaydeden Ebu-Halil, Avn'ın Türkiye'yi hedef seçmesinin bir diğer sebebinin de partisinin Ermeni seçmenlere yönelik hesapları olduğunu ileri sürdü.

NE OLMUŞTU?

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn geçen günlerde "Osmanlıların özellikle 1. Dünya Savaşı yıllarında Lübnanlılara uyguladığı devlet terörünün, kıtlık ve zorla çalıştırma dahil olmak üzere yüz binlerce kurbanla sonuçlandığını, 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle Osmanlıların hezimeti ve Fransız nüfuzuyla birlikte ülke tarihinde yeni bir döneme geçildiğini" söyledi. Avn’ın sözleri sonrası başkent Beyrut’taki Türkiye büyükelçiliği önünde Lübnanlılar tarafından eylemler yapılırken, Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Gassan Muallim eylemler nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Söz konusu kişilerin ise Cumhurbaşkanı Avn’ın siyasi partisi Özgür Yurtseverler Hareketi’ne bağlı Omega Grubu mensupları olduğu ifade edildi. Muallim’e, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği başta olmak üzere Lübnan’daki tüm Türk çıkarlarının korunmasına yönelik gereken güvenlik tedbirlerinin vakit geçirmeksizin alınması iletildi.