ÖSYM tarafından daha önce 25-26 Temmuz’a ertelendiği duyurulan YKS (Yükseköğretim Kurumu Sınavı) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın normalleştirme açıklaması kapsamında 27-28 Haziran tarihine geri çekildi. Sınava girecek öğrenciler tepkilerini sosyal medya üzerinden yoğun şekilde dile getirdi

ÖSYM’nin yeni felsefesi: Emeğiniz oyuncağımızdır!



ARDA ÖZARDA

Covid-19 salgının en fazla etkilediği alanlardan biri de eğitim oldu. ÖSYM tarafından daha önce 25-26 Temmuz’a ertelendiği duyurulan YKS (Yükseköğretim Kurumu Sınavı) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın normalleştirme açıklaması kapsamında 27-28 Haziran tarihine geri çekildi.

Sınava girecek öğrenciler tepkilerini sosyal medya üzerinden yoğun şekilde dile getirdi. Öğrenciler #yksmedokunma, #sandıktagörüsürüz, #gelecekbizizgideceksizsiniz etiketleri ile iktidarın aldığı kararı eleştiri yağmuruna tuttu. Öğrencilere başta Cumhuriyet Halk Partisi genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı olmak üzere birçok siyasetçiden ve ünlü isimlerden destek yağdı.

Yapılan değişikliği Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ve sınava girecek öğrenciler BirGün’e değerlendirdi.

"İKTİDARIN TERCİHİ GENÇLER VE EĞİTİM HAKLARI OLMADI"

osym-nin-yeni-felsefesi-emeginiz-oyuncagimizdir-727589-1.
Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Bugün yapılan kabine toplantısından sonra YKS(Yükseköğretim Kurumu Sınavı) 25 -26 Temmuz tarihinden, 27-28 Haziran tarihlerine çekildi. Bir buçuk ay önce YÖK(Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından Temmuz ayına alınan YKS kimin talebi sonucunda tekrar Haziran ayına alındı, anlamak mümkün değil. Haziran ayında yapılacak olan bu büyüklükteki bir sınav salgın tehlikesi tam olarak ortadan kalkmadan öğrencilerimiz, aileleri ve eğitim emekçileri açısından risk oluşturacaktır. Ayrıca yoksul öğrenciler açısından da ciddi eşitsizlikler yaratacaktır. Öğrenciler psikolojilerini düşünmeden alınan bu karar son derece yanlıştır. Ne yazık ki iktidar bu konudaki tercihini öğrencilerin eğitim hakkı ve geleceklerinden yana kullanmamıştır” diye konuştu.

“BİZ GENÇLER DENEME TAHTASI DEĞİLİZ”

osym-nin-yeni-felsefesi-emeginiz-oyuncagimizdir-727590-1.
Öğrenci İsmail Mert Yıldırım

Daha önce üniversite okuyan fakat bu sene sınava tekrar hazırlanan İsmail Mert Yıldırım ise, “Yetkililer sınav tarihini kafalarına göre değiştiriyorlar. Her öğrencinin bir çalışma planı var. Bunlar düşünülmeden karar alınıyor. Şuan Mayıs ayındayız yaklaşık 1,5 ay sonra sınavda olacağımızı söylediler. Biz gençler deneme tahtası değiliz. Geleceğimizle, hayallerimizle oynamaya kimsenin hakkı yok. Verilen bu yanlış karardan bir an önce vazgeçilmelidir. Kendi adıma örnek verecek olursam eğer ülke bazında psikolojik olarak zaten kötü etkilendiğimiz bir dönemde sınava hazırlanmayı da elimizden geldiğince aksatmamaya çalıştık. Ancak baktığımız zaman gerçekten çok uzun zaman isteyen detaylı konularımız var. 1 gün bile bizim için çok önemli bir süre konularımızı ona göre günlere ayırıp kendi programımızı yapmıştık, ancak şu an tamamen karıştı. Pandemi tamamen bitmemiş olmasına rağmen bu denli ani bir karar sınava girecek olan ben ve diğer arkadaşlarımı da fazlasıyla kötü etkileyecektir” dedi.