Bu yıl kırk dokuzuncu yılı deviren Antalya Altın Portakal Film Festivali, “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” ana temasının “Muhalefet” alt başlığı çerçevesinde...

Bu yıl kırk dokuzuncu yılı deviren Antalya Altın Portakal Film Festivali, “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” ana temasının “Muhalefet” alt başlığı çerçevesinde, muhalif duruş ve bakış açıları sergileyen dört filmi “Öteki Ses” programında gösterdi. Festivalin en çarpıcı kuşağını yaratan filmler; direniş, dayanışma, mücadele ve umut öyküleriyle örülü.  Güçlü sinematografileri, ironik dilleri sinefiller için kıymetli bir deneyimdi.  Tanıdık yüzler ve dikkati çeken meraklı genç gruplar, yarı dolu salonun boşluğunu hissettirmedi.
İzlediğim filmler, makro ve mikro ölçekte yaşadığımız siyasi ve iktisadi krizi doğuran, bitmek bilmeyen ifade özgürlüğü ihlallerine odaklanmıştı. İşkence ve darbelerden kurulu Türkiye tarihine gömülü bizler için yabancısı olmadığımız hikâyeler.
İki bin on iki yılında muhalefetin sesinin arttırarak yarattığı kırılmalar (bkz. İspanya, Yunanistan sokakları) ve önümüzdeki günlerde artçılarla kurumları sarsacak olan dalgalar, sinemadan yansıyor. Bu yıl vizyona girecek olan, bol ödüllü bu filmleri kaçırmamanızı öneririm.
No    Pablo Larrain  2012 Şili
Şili askeri darbe diktatörü Augusto Pinochet, uluslarası zeminde gördüğü baskı sonucu 1988 yılında başkanlığının halk onayını da alması için refendum çağrısı yapmak zorunda kalır. Muhalefet liderleri, küstah ve cesur yeniyetme bir reklam yöneticisi Rene Saavedra’yı kampanyalarına öncülük etmesi için ikna ederler. Eldeki kısıtlı olanaklarla ve despot başkanın adamlarının sıkı denetimi altında Saavedra ve takımı seçimleri kazanmak ve ülkelerini baskıdan kurtarmak için oldukça cüretkâr bir plan yaparlar.
80 Milyon   Waldemar Krzystek   2012 Polonya
Moskova ve Gdynia film festivallerinde yarışma bölümüne seçilen film, 1981 sonbaharında, Polonya’da Komünist Parti rejiminin baskısına karşı çıkan Solidarity Hareketi militanları tarafından yapılan bir soygunu anlatıyor.
Kayıp Çocukluk  Benjamin Avila     2012 Arjantin, İspanya, Brezilya
Arjantin, 1979. Yıllarca sürgünde kaldıktan sonra, 12 yaşındaki Juan ve ailesi sahte kimliklerle Arjantin’e geri döner. Juan’nın ailesi ve amcası Beto, ülkenin başındaki Askeri Cunta’ya karşı direnen Montoneros Organizasyonu’nun üyesidirler. Siyasi faaliyetleri nedeniyle durmaksızın takip edilmektedirler. Okuldaki arkadaşları ve âşık olduğu kız, Maria, Juan’ı Ernesto olarak bilmektedir ve o bu adı asla unutmamalıdır çünkü söz konusu olan tüm ailesinin yaşamıdır. Bu, militanlık, başka kimlikler altında yaşam ve aşk üzerine bir öyküdür. Gizli kapaklı bir çocukluk öyküsü.
 Özgürlük Operasyonu   Nicolas Wadimoff   2012
1978’de İsviçreli devrimci küçük bir grup Zürih’in kenar mahallelerinden birindeki bir bankaya saldırı düzenledi. İsviçre’nin ekonomi sistemiyle diktatörlükler arasındaki danışıklı dövüşü ispat etmek adına, tüm saldırıyı kayıt altına aldılar. 2011’de Libertad (Özgürlük) Operasyonu’nun video kayıtları açığa çıktı...