Otizm tanılı öğrencilerin yüzde 92’si eğitime erişemiyor. Türkiye’de eğitim çağında 500 bin otizm tanılı çocuk bulunmasına karşın MEB’in e-bilgi sistemine kayıtlı yalnızca 41 bin 854 otizm tanılı öğrenci bulunuyor.

Otizmli çocuklar eğitimden uzak

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in otizm tanılı çocukların yönelik paylaştığı veriler, otizm tanılı öğrencilerin eğitime erişimde sorun yaşadığını ortaya koydu. CHP Milletvekili Sibel Özdemir’in soru önergesini yanıtlayan Özer, MEB’in e-Okul yönetim bilgi sistemine kayıtlı 41 bin 854 otizm tanılı öğrenci bulunduğunu belirtti.


Milli Eğitim Bakanı Özer’in açıkladığı verilerin otizm tanılı çocukların yüzde 92’sinin eğitim sistemine dahil edilmediğini gözler önüne serdiğini ifade eden Özdemir, “Bu oran gerçekten çok ciddi ve çok vahim” dedi.

YÜZ BİNLERCE ÇOCUK EĞİTİM BEKLİYOR

CHP’li Özdemir, MEB’in otizmli çocuklara yönelik hizmetlerini Bakan Mahmut Özer’e sordu. Özer, sisteme kayıtlı 41 bin 854 otizm tanılı öğrenci bulunduğunu ve Türkiye genelinde toplam 638 destek eğitim odasının belirlenen standartlar doğrultusunda donatımının sağlandığını, standartlara uygun özel eğitim sınıfı sayısının ise 174 olduğunu bildirdi. Verileri değerlendiren Özdemir ise STK’lerin çalışmalarına göre, 0-19 yaş grubunda eğitim bekleyen otizmli çocuk sayısının yaklaşık olarak 500 bin olduğunun altını çizdi.

EN ÖNEMLİ TEDAVİ DOĞRU EĞİTİM

Otizm tanılı çocuklar için en önemli tedavinin eğitim olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

“Bu tablo, ‘458 bin otizmli çocuk evde ne yapıyor? Ailelerinin durumu nedir?’ diye merak dahi edilmediğini göstermektedir. Otizmli çocukların ve ailelerin en büyük ihtiyacı ve talebi kaliteli bir eğitimdir. Otizm tanılı bütün çocuklar için erken başlayan, yoğun ve kesintisiz bir eğitim süreci planlanmadığı ve hayata geçirilmediği sürece devlet üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiş olacaktır.”

Özdemir, Türkiye genelinde standartlara uygun özel eğitim sınıf sayısının yalnızca 174 olmasını da eleştirerek, “Kalitesi bir yana otizmli çocuklara haftada sadece 2 saat eğitim verilmektedir. Avrupa’da 40 saat eğitim verilmekte. Dolaysıyla ülkemizdeki otizmli çocukların hem eğitime erişim hem de nitelikli eğitim alma hakkı ciddi şekilde ihlal edilmektedir” ifadelerini kullandı.

RAPORLAR DİKKATE ALINMIYOR

Down sendromlu ve otizm tanılı bireylerin ve ailelerinin sorunlarının tespiti için TBMM’de kurulan komisyonun hazırladığı raporların kurumlar tarafından dikkate alınmadığını ifade eden Özdemir, şunları söyledi: “Farklılığı taşıyan çocukların sosyal yaşama kazandırılması, akranları ile sağlıklı iletişim kurması ve eşit vatandaşlık haklarını kullanabilmesi için devletin üzerine düşen tüm sorumlulukları eksiksiz olarak yerine getirmesi gerekiyor. Her 10 otizmli çocuğun sadece 1’inin tanı aldıkları ilk günden itibaren ihtiyaç duydukları eğitimi alabiliyor olması çok vahimdir. 2019 yılında 1 milyon yetişkin otizmli bireyden sadece 28’i SGK’ye kayıtlıyken 2022’de bu sayının 30 olması çok vahimdir. TBMM çatısı altında kurulan komisyon raporunda eğitim, sosyal uyum ve istihdam konularında acilen atılması gereken çok önemli tavsiyelerde bulunulmuştur. MEB’in verdiği bilgiler, Meclis Raporu’ndaki önerilerin kurumlar tarafından dikkate alınmadığını ortaya koymaktadır.”