İstanbul’daki bir bakım merkezinde yaşamını yitiren otizmli genç Mehmet Eres’in ölümü ile ilgili tazminat davası açıldı. Eres’in kötü muamele nedeniyle öldüğünü iddia eden aile, bakıcının tutuklanmasını istiyor.

Otizmli gencin ölümüne dava

Kayhan AYHAN

İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde bulunan Ailem Bakım Merkezi’nde kalan 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres, geçen 24 Temmuz’da bakımevinde yaşamını yitirdi. Kurum tarafından “doğal ölüm” tutanağı tutulan Eres, ailesi tarafından aynı gün toprağa verildi. Ancak daha sonra, aileye gelen bir telefon, Eres’in ölümündeki şüpheyi artırdı.

Kurumun eski bir personeli, ‘vicdan azabı çektiğini ve öldürülmeye dair duyumlar aldığını’ söyledi. Ailenin ısrarcı talebi sonrasında bakım merkezinin müdürü, Eres ailesini kuruma görüntüleri izletmek için davet etti. Ortaya çıkan görüntüleri izleyen ailenin iddiasına göre, Eres kriz geçirirken bakıcı A.Ş., boğazına iki eliyle müdahale etti. Söz konusu görüntülerin ardından savcılık soruşturma başlattı.

Sesimiz duyulsun

Soruşturma üzerine mezar 10 gün sonra otopsi için açıldı. Olayla ilgili soruşturma sürerken, Eres'in halası Emel Şen, dün İstanbul Adalet Sarayı giderek 1 milyon TL'lik tazminat davası açtı. Şen, bakımevinde iki yıl önce de bir ölüm yaşandığını öğrendiklerini, hem suç duyurusunda bulunduklarını hem de tazminat davası açtıklarını belirterek, alacakları tazminatı SMA'lı hastalara bağışlayacaklarını aktardı. Şen, "Çocuğun tek istediği koltukta oturmak. Yatağa yatırılırken bile ters bağlanmış. Kim sessiz kalır buna? Hiçbir tutuklama yok. Artık sesim duyulsun istiyorum. Konunun sonuna kadar gideceğim. Eziyet sonucu vefat olayı var" dedi.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan ortaya çıkan kamera kayıtlarında, kurumdaki görevlilerin genci bağladığı ve üzerine çıktığı görülüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, idari soruşturma başlatıldığını belirterek "İhmalleri bulunanların en ağır cezayı alması için olayın takipçisi olacağız" açıklamasını yaptı.

***

otizmli-gencin-olumune-dava-1068371-1.

BirGün duyurmuştu

Gazetemizin 28 Temmuz 2022 tarihli sayısında bakımevinde meydana gelen şüpheli ölümü kamuoyuna duyurmuştuk.