MEB, kolaylaştırıcı kişi uygulaması başlatacak. Velinin ya da okul yönetimlerince oluşturulan komisyonun belirlediği kolaylaştırıcı kişi, sınıfta çocuğa eşlik edecek. Kolaylaştırıcı kişinin ücreti için ailelere herhangi bir maddi yardımda bulunulmayacak

Otizmli öğrenciler için kolaylaştırıcı kişi: Paran varsa 'engel' yok

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Aksaray’da bulunan Merkez Mehmetçik İlkokulu’ndaki velilerin otizmli öğrencileri yuhalaması, özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın olayın ardından başlattığı soruşturma kapsamında okul müdürü açığa alındı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara’da dün düzenlenen, “Yerel Yönetimler ve Eğitim” çalıştayında yaptığı konuşmada, “Otizmli öğrencilerimiz yaşadığı sorunları çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

BirGün, Bakan Selçuk’un otizmli öğrencilerin sorunlarının çözümüne ilişkin yakın dönemde hayata geçirileceğini açıkladığı çalışmanın detaylarına ulaştı.

MEVZUAT DEĞİŞTİRİLECEK

Bakanlık, akranları ile birlikte aynı sınıfta kaynaştırma öğrencisi olarak eğitimine devam eden otizmli öğrencilere eşlik etmesi için “Kolaylaştırıcı Kişi” uygulamasını hayata geçirecek. Kolaylaştırıcı kişiler, öğrenciler ile birlikte derslere girecek. Yakında tanıtılması planlanan, “Bütünleştirici Eğitim İçin Özel Eğitim Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması Operasyonu” projesi için 6 milyon Avro bütçe ayrılacak.

Proje çerçevesinde, okullarda engelli öğrencilerin rahat hareket etmesi için fiziksel düzenlemeler yapılacak. Bakanlık, “Toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması” amacıyla konferans ve paneller düzenleyecek. Otizmli öğrencilere eşlik edecek, “Kolaylaştırıcı kişi”lere mevzuatta yer verilmesi için yasal düzenlemeler yapılacak.

ÜCRETİ VELİ KARŞILAYACAK

Otizmli öğrencilere okullarda eşlik edecek kolaylaştırıcı kişiler, ailelerin önerisi ve okuldaki Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi’nin (BEP) onayı ile belirlenecek. Devlet, kolaylaştırıcı kişiler için ailelere herhangi bir maddi yardımda bulunmayacak. Okul bünyesindeki birim onay verirse otizmli öğrencinin annesi ya da babası da kolaylaştırıcı kişi olabilecek. BEP, okul müdürü, müdür yardımcısı, rehber öğretmen ve sınıf öğretmeninden oluşacak.