Bu yıl 10’uncu defa gerçekleşen Alaçatı Ot Festivali coşkulu bir katılımla başladı. 7 Nisan’da sona erecek olan festivalin bu yılki tema bitkisi ise pazı. Festival sayesinde mevsimine uygun ve taze otlara ulaşma imkânı bulan festival katılımcılarının merak ettikleri konulardan biri de bu otların nasıl saklanacağı. İşte, hem yemeklere lezzet kattığı için hem de iyileştirici güçleri […]

Otları tazeliğini bozmadan bir süre saklamak mümkün

Bu yıl 10’uncu defa gerçekleşen Alaçatı Ot Festivali coşkulu bir katılımla başladı. 7 Nisan’da sona erecek olan festivalin bu yılki tema bitkisi ise pazı. Festival sayesinde mevsimine uygun ve taze otlara ulaşma imkânı bulan festival katılımcılarının merak ettikleri konulardan biri de bu otların nasıl saklanacağı.

İşte, hem yemeklere lezzet kattığı için hem de iyileştirici güçleri yüzünden çok sevdiğimiz taze otları, besin değerini kaybetmeden muhafaza etmenin basit yöntemleri…

Otların ıslaklık durumu taze kalması açısından çok önemli. Otun üzerinde kalan su parçacıkları bozulmasına sebep olacaktır. Bu sebeple taze otların kullanılmadan hemen önce yıkanması tavsiye edilir. Ama dikkatli olunursa yıkayıp saklamak da mümkün. Burada önemli olan otun iyice kurutulması. Yıkandıktan sonra suyunun süzülmeye bırakıldığı otlar, daha sonra da mutfak bezi ya da kâğıt havluyla kurutularak muhafaza edilebilir.

Diğer bir yöntem de otları parmak yüksekliğindeki su dolu kavanozda bekletmek. Narin yeşillikleri köklerinden az kesip bir parmak yüksekliğinde su dolu kavanoza koyun ve kavanozun kapağını kapatın. Otlar sığmıyorsa hava almasını engellemek için bir bez ve lastik yardımıyla kaplayabilirsiniz.

Otları fazla aldıysanız da en iyi yöntem kurutmak ya da dondurmak. Üstelik dondurma işlemini otu daha da lezzetlendirerek yapmak mümkün. Bitkilerinizi doğrayıp buz kalıplarına koyun. Kalıpların üzerini zeytinyağıyla kaplayın ve buzluğa kaldırın. Böylece istediğiniz zaman yemeklerde ya da soslarda kullanabilirsiniz.