Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu (TEHAD) 2018’in yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de satılan elektrikli ve hibrid otomobil marka ve modellerine ilişkin güncel rakamları açıkladı

Oto Safari: Hibrid modellere ilgi artıyor

ERSOY YAŞAR

TEHAD verilerine göre, bu yılın Ocak-Mart aylarında gerçekleşen 1295 adetlik otomobil satışlarının 48 adetlik bölümünü yüzde 100 elektrikli modeller oluştururken, hibrid motor seçeneğine sahip modellerin satış adeti 1243 olarak gerçekleşti. Böylece bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.5 katına denk gelen satış rakamına ulaşıldı.

Hibrid otomotiv pazarında en çok ilgi gören araç modeli önceki yıl da olduğu gibi Toyota C-HR oldu. İlk 3 ayda 920 adet Toyota C-HR hibrid otomobil satıldı. 2017’de pazara adım atan Kia Niro hibrid ise 85 adetlik rakamı ile listeye 2’nci sıradan katıldı. Hyundai markasının ise dünya pazarlarında tek platformda yer alan 3 farklı modelini seçenek olarak sunduğu, Türkiye’de yalnızca hibrid motor seçeneği ile temsil edilen Ioniq ise 39 adetlik satış rakamına ulaştı.

Türkiye’deki otomobil kullanıcılarının hibrid modellere gösterdiği ilginin artık süreklilik kazandığını belirten TEHAD kurucusu Berkan Bayram, 2018’in ilk çeyrek sonuçlarını şöyle değerlendirdi: Türkiye elektrikli ve hibrid otomobil pazarının 2018 yılı ilk çeyrek satış rakamlarına baktığımızda, özellikle hibrid otomobiller özelinde getirilen ÖTV düzenlemesi, otomobil kullanıcıları için cazip bir durum yaratmış gibi görünüyor. Fakat en son gündeme gelen MTV oranlarının artırılması konusu hibrid araç sahipleri arasında endişelere de yol açtı. Rakamlarda henüz bu olumsuz durumu göremesek de, yıl sonu toplam rakamlarda bir düşüş yaşanabilir.”

oto-safari-hibrid-modellere-ilgi-artiyor-459844-1.

Elektrikli ve hibrid otomobillerin tüketici ve yatırımcı tarafında daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini de vurgulayan Bayram, köprü ve otoyollardan ücretsiz geçiş hakkı, şehir içi otoparklardan ücretsiz yararlanma, şehir merkezlerine giriş üstünlüğü, ilk alımda finansal destek, firma aracı olarak alımda ÖTV ve MTV iadesi gibi olanakların elektrikli ve hibrid araçların tercihinden önemli teşvikler olarak gördüğünü belirtti.

Toyota hibrid Avrupa’da lider

Türkiye’de üretilerek Avrupa ve dünyaya ihraç edilen Toyota C-HR modeli ise Avrupa pazarında da en çok satılan hibrid model oldu. Jato tarafından yayınlanan Avrupa pazar bilgilerine göre, Toyota diğer 4 model grubu ile birlikte toplam 90.457 adet hibrid satışı ile hibrid pazarının lideri konumunda. Bu pazar önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 oranında artarak toplam 126 bin adetlik bir hacime ulaştı. Fişli hibrid pazarı ise önceki yıla göre yüzde 48 oranında bir artış gösterdi. Her yıl neredeyse bir önceki yılın yarısı kadar bir hızla büyüyen fişli hibrid pazarı toplam 42 bin adetlik rakam ile temsil ediliyor. Mitsubishi Outlander kablolu hibrid, Renault Zoe ise elektrikli pazarda liderliğini sürdürüyor.

Dizelden hızlı kaçış

Avrupa’da dizel motorlu araçlarda yaşanan çöküş ise ciddi oranlara ulaştı. 2017’nin ilk 3 ayında yüzde 46 olan dizel motorlu araç satışı, bu yılın ilk 3 ayında yüzde 38’e geriledi. Dizelden kaçan Avrupalı tüketicinin daha çok benzin ve elektrikli araçlara yöneldiğini gösteriyor.