Bir kişi, Öz Erciş Seyahat’ın bir otobüs yolculuğu sırasında ‘namaz molası’ talebini karşılamadığı yönünde sosyal medyada paylaşımda bulundu. Firma avukatı ise yaptığı açıklamada, Anayasa’da tanımlı hakların hiçbirinin demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamayacağını belirterek, diğer yolcuların da haklarının olduğunu hatırlattı.

Otobüs firması, ‘namaz molası’ isteyen yolcuya diğer yolcuların haklarını hatırlattı

Twitter’da bir kişi, ‘namaz molası’ talebine olumsuz yanıt vermesi nedeniyle Öz Erciş Seyahat firması hakkında eleştirel bir paylaşımda bulundu.

Abdullah Gündüz isimli bir kişi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "65 DH 854 plakalı “Öz Erçiş Seyahat” isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dakika mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir” ifadelerini kullandı.

Konu Twitter’da tartışma konusu olurken, birçok yurttaş namaz molası isteyen Abdullah Gündüz’ü eleştirerek, diğer yolcuların hakkına saygısızlık yapılamayacağını, zorunlu olmayan kişisel bir talep nedeniyle otobüsün durdurulamayacağını vurguladı.

Resim

FİRMA AVUKATINDAN DERS GİBİ CEVAP

Avukat Tuncay Keserci ise Öz Erciş Seyahat adına bir açıklama yaptı. Takdir toplayan açıklamada, Anayasa’da tanımlı hakların hiçbirinin demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamayacağı belirtildi.

Açıklamada, “Müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

Avukat Tuncay Keserci’nin paylaştığı açıklama şöyle:

“Otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergâhlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. Anayasanın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz.

Anayasanın 23.maddesi "yerleşme ve seyahat hürriyeti"ni ve 24.maddesi "din ve vicdan hürriyeti"ni güvence altına almıştır.

Buradan hareketle müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir. Tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

otobus-firmasi-namaz-molasi-isteyen-yolcuya-diger-yolcularin-haklarini-hatirlatti-1084676-1.